Actorii Arielului au intrat în fabrică deja pe 2020: Primul produs finit va fi „Maria din Mall”, pe 1 martie

Deja se lucrează zi lumină, cu toate motoarele turate, în ambele sedii ale Arielului. Într-una se montează decor după decor, în cealaltă, actorii lucrează la „strungurile” noii premiere cu care debutează primăvara teatrală la Municipalul vâlcean.

„Da, aşa este, avem în program trei premiere până în aprilie. Se lucrează la foc continuu, tot personalul teatrului este aici, de la răsărit până la apus, a început anulu 2020, un început în forţă cu multe surprize pe scenă. Noi de fapt suntem pe poziţii de la începutul lunii ianuarie, am avut eminesciană, am avut Ziua Unirii, deja jucăm piesele de repertoriu şi după cum s-a văzut, sunt piese care se joacă de ani buni şi sunt căutate de public”, spune directorul Teatrului Municipal Ariel, Gabi Popescu.

Azi, i-am găsit, în plin proces de repetiţii la „Maria din Mall”, piesa lui Gheorghe Smeoreanu, piesă care va vedea lumina scenei, pe 1 Martie. Lazslo Vadas „dirija” scena şi urmărea ca „ideea să transmită”, mesajul piesei.

„Dacă mi s-ar fi cerut să pun în scenă Hamlet sau Cartea de Telefoane, sincer, aş opta pentru Cartea de Telefoane. Îmi place orice provocare iar Maria din Mall este o una dintre ele, o combinaţie între religie şi spaţiul, contextul modern, sacru şi profanul combinate absolut într-o spirală. Este o temă despre societatea de azi, un avertisment despre unde suntem”, spune regizorul piesei, care lucra chiar la scena întâlnirii dintr-un „spaţiu comercial”, a două „dive”

„Lucrez bine cu Arielul vâlcean”, spune regizorul clujean. „Este a doua piesă pe care o pun în scenă la Râmnic. O colaboare reuşită şi un parteneriat de excepţie cu Gabi şi cu toţi actorii de aici. În piesa asta joacă 13 actori şi vreau să spun că nu e deloc uşor dar ideea a prin contur şi sunt convins că va fi un succes”, a mai spus Vadas.

Referitor la piesă, una dintre „divele din Mall”, Cătălina Sima spune că „mesajul este trist, apăsat. Piesa este o oglină a noastră, din păcate, mediocritatea care începe să-şi spună cuvântul, conformismul, resemnarea, superficialitatea. Educativ? Mesajul este mai mult decât unul didactic. Este unul abisal. Poate tocmai exagerările în fiecare scenă trebuie să ne alerteze”, spune Cătălina.

Restul despre piesa lui Gheorghe Smeoreanu, o adaptare după viaţa Sfintei Maria Egipteanca, la premieră.

Cum am spus, nu este singura premieră. Copiii se vor bucura de Ivan Turbincă, adaptarea celebrei poveşti a lui Ion Creangă iar ultima va fi Isaia Răcăciuni – Trei Cruci, drama şi condiţia artistului într-o societate convulsivă. Să nu uităm că Isaiia Răcăciuni, scriitor de origine evreiască a fost printre ostaticii regimului Antonescu, în anuu rebeliunii legionare, piesele sale fiind boicotate în acei ani de extremiştii gărzii.

Aşadar Arielul vâlcean e un vacarm, un zumzet, se lucrează în halele culturii, există emoţie, există har, dincolo de zidurile celor două locaţii iar iubitorii acestei minunate arte sunt aşteptaţi zi de zi la teatru. Pentru că aproape în fiecare zi există o piesă, pe care frumoşii îngeri ai teatrului nostru ne-o oferă, din suflet.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *