Abramburicoo, lasă naiba învăţământul cum era până în ’89; din ăla am ieşit oameni! După, au ieşit monştri

M-am săturat de 30 de legi ale educaţiei, 30 de schimbări care efectiv au făcut praf învăţământul românesc. Ne-am finlandizat, bolognizat, suedezizat, americanizat şi a ieşit un praz verde.

Producem analfabeţi funcţional, o cohortă de agramaţi, un dezastru, oameni care nu mai cunosc istorie, la matematică au început să coloreze în loc să calculeze, nu mai citim, nu mai ştim ce este aia muzică, producem ţoape şi cocalari, fetele şi-o trag de la 13 ani, fugind de acasă şi din şcoală. Este o calamitate. Copiii îşi altoiesc profesorii, cu suportul părinţilor, părinţii altoiesc profesorii, la recomandarea elevilor, profesorii jinduie la elevi şi eleve şi viceversa…

Avem şi cei mai slabi dascăli din educaţie, nu mai există bun simţ, clasele sunt formate din 4-5 vârfuri, restul este o masă de mediocritate şi golăneală paralelă cu ştiinţa de carte.

Ce dracu am făcut? Rahatul praf, pe româneşte.

După 1989, singura mare schimbare era doar ruperea primelor 5 pagini cu tovarăşul şi tovarăşa din manuale, update la manuale în funcţie de descoperirile momentului, suport electronic pentru manuale şi atât.

Erau cele 8 clase care se terminau cu examen de treaptă, unde fiecare elev îşi alegea liceul sau profesionala după caz. Era examenul de treapta a II-a care mai făcea o triere şi bacalaureatul. Examenele de facultate erau examene cu lacrimi sau fericire şi aveam şi azi o societate cu buni ingineri sau buni tâmplari.

Noi am fost mai deştepţi, fiecare ministru a venit cu o nerozie care să faciliteze procesul de educaţie, să nu stresăm copii, să îi lăsăm liberi, de parcă şcoala e un hobby.

Păi marile licee din România, de renume, s-au bazat tocmai pe spumele gimnaziale, marile centre universitare pe spuma eminenţilor din liceu.

Androneasca vine să ne propună liceul obligatoriu, dispare şi evaluarea, băgăm şi grădiniţa în şcoala primară. Dispar toate filtrele şi ne lamentăm apoi de tânăra generaţie care la 13 ani fuge că o iau hormonii târâş….iar 28 de ani scrie “Miau şi miam” deşi are master şi e doctorand în psihosinergeticoamfetamină.

În 2019, la 30 de ani de la Revoluţie, ne-am bătut joc de, poate, cel mai bun lucru, din timpul comunismului, învăţământul.

A, pardon, era sovietizat…d-aia. La dracu, cu aceste mari schimbări.

Liviu POPESCU

One comment

  • Nicu Popa

    12 clase obligatorii?Profesorii nu vor mai lasa repetenti,toti copiii cu CES vor termina liceul desi nu pot invata nici sa scrie,iar daca se prezinta la vreun examen iau nota 1,Cadrele didactice vor fi acuzate ca nu-si fac datoria si nu fac ore remediale,absolut inutile…Examenul de capacitate era OK,asa cum e in ordine,corecta si repartizarea computerizata.Daca s-ar da examen de admitere la licee,nu ar mai fi obiectivitate,fiecare liceu si-ar favoriza proprii elevi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *