ABA Olt şi directorul Stoenescu s-au “calmatat” în Microhidrocentrale, DNA e pe recepţie?

În timp ce o o companie vrea să obţină avize de la ABA Olt pentru a distruge o cascadă din Vâlcea, iată ce aflăm noi despre instituţia păstorită de Stoenescu.

Mafia aprobărilor pentru avizele de gospodărire a apelor emise încă din anul 2009 la ABA Olt are ramificaţii puternice în instituţie, dar şi în mediul politic vâlcean.

Încrengăturile periculoase au atins apogeul în 2012, fiind implicate nume sonore în caracatiţa milioanelor de euro din MHC-uri. Au fost emise avize, deşi societatea care a beneficiat de „bunăvoinţa” personajelor-cheie din ABA Olt nu avea nicio formă de deţinere a terenului (concesiune, chirie, proprietate). Acesta este doar primul aspect din lungul şir al ilegalităţilor. Surse credibile susţin că seria infracţiunilor a continuat permanent sub directa îndrumare a lui Ion Stoenescu, la vremea respectivă director tehnic, propulsat apoi, în anul 2012, director general al ABA Olt. În luna iunie, Stoenescu a semnat retroactiv contracte de închiriere cu data de 16 februarie 2012, fiind părtaş la frauda de milioane de euro şi prejudiciind astfel bugetul statului. Prejudiciul imens adus ţării constă în neplata chiriei pentru perimetre, neplata apei uzinate dacă firma respectivă ar fi executat microhidrocentralele şi, cel mai important, neconstituirea garanţiilor financiare pentru blocarea amplasamentelor, care nu pot fi executate acum, când firma în cauză a dispărut.

Contractele de închiriere între ABA Olt şi Hidro Este SRL au fost încheiate ilegal la 3 ani de la emiterea avizelor de gospodărire a apelor, făcându-se încredinţare directă şi nu licitaţie publică, aşa cum prevedeau actele normative în vigoare, ocolindu-se legea. În beneficiul cui?

Gestionând fraudulos sume imense şi reglementarea investiţiilor de tip MHC s-a ajuns la performanţa negativă ca, din 27 MHC-uri intrate în infigement la nivel naţional, 18 dintre acestea să fie în răspunderea ABA Olt.

Surse credibile vorbesc despre faptul că, din gruparea directorului Stoenescu, fac parte şi alte personaje din instituţie, printre care una care ar fi trebuit pensionată, dar căreia i-a fost prelungit contractul tocmai pentru a muşamaliza neregulile.

Directorul ABA Olt beneficiază de o puternică susţinere politică locală, dar şi de cea a unor personaje din A.N. Apele Române. Se zvoneşte că revenirea lui Stoenescu în fotoliul de director în anul 2015 ar fi avut ca scop chiar acoperirea ilegalităţilor. Un alt personaj care nu este străin de ilegalităţile de la ABA Olt este Toma Boncan, cel care a semnat toate documentele care au permis şi condus la această prejudiciere a statului, Boncan fiind director tehnic Resurse de Apă, direcţie care coordonează serviciul Avize Autorizaţii, acesta exercitând sporadic şi funcţia de director general al ABA Olt.

Până când conducerea AN Apele Române va acoperi aceste ilegalităţi şi cu ce interes?

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *