”A patra Romă” s-a instaurat definitiv la Ocnele Mari, o stațiune care își merită blazonul de stațiune de nivel național

Ocnele Mari a țâșnit în aceste zile din plutonul localităților cuminți ale Vâlcii și vrea mai mult, vrea să pună pe hartă nu doar județul dar și faptul că aici a existat primul oraș din antichitate de pe teritoriul României. Un oraș contemporan cu porturile grecești de la Marea Neagră.

Și are și de ce de pentru că aici s-a născut primul rege dac, regele care i-a unit pe toți dacii sub o mare forță, Burebista. Dacul care s-a născut în cetatea dacilor buri, adică Buridava, sau Ocnele Mari, așa cum îl cunoaștem azi.

Edilul din Ocnele Mari, Remus Sasu, și-a propus să facă altfel, să ofere turiștilor, localnicilor, copiilor, o lecție de istorie, îmbinată cu divertisment, o lecție despre ce a însemnat acest oraș în urmă cu 2.500 de ani, atunci când daci buri puneau bazele primei așezări fortificate din zonă, prima cetate a sării, o cetate impunătoare, una pe care nici romanii nu s-au încumetat să o atace, marele imperiu latin preferând să colaboreze cu burii mai degrabă decât să aibă loc o confruntare. Pentru că Buridava oferea cel mai de preț produs pentru marele imperiu. Sarea.

Și astfel în acest început de august, la Ocnele Mari a avut loc prima ediție a Festivalului Buridava. O povestea inedită despre istoria de acum 2000 de ani a orașului, cu daci și romani, cu tribuni, centuriomi, cu tarabostes, cu comati, cu săbii, cu legiuni. O poveste care a atras mii de oameni să vadă scena unei lupte dure între daci și romani.

Un spectacol inedit care a promovat gastronomia locală, armele de război ale antichității, tacticile militare ale legiunilor, târgurile de sclavi, focuri de tabără. O întreagă desfășurare de forță care a făcut deliciul populației din oraș dar și a celor peste 1000 de turiști oficial care sunt înregistrați în aceste zile în stațiunea sării. În cetatea dacilor buri.

Pentru că Ocnele Mari la această oră este o stațiune neîncăpătoare, sunt sute de turiști pe străzi, pensiunile sunt pline, ștrandurile cu apă sărată sunt luate cu asalt. Ocnele Mari redevine nu doar stațiunea de odinioară dar deja capătă altă dimensiune, devenind un brand turistic pentru România.

”Festivalul Buridava a fost o provocare. Pentru că Ocnele Mari merită și altceva, merită ca un spectacol oferit localnicilor și turiștilor să aibă în conținut și ceva din istoria noastră. Și de ce nu scoți în față că suntem primul oraș de pe teritoriul actualei Românii, că suntem urmașii unor daci foarte viteji și care aveau aici una dintre cele mai impunătoare cetăți. Și atunci în afara spectacolelor de muzică, trebuie să prezentăm turiștilor și ce avem noi aici de oferit. Produse locale, tradiții, istorie, ospitalitatea noastră. Pentru că vrem ca Ocnele Mari să crească, să devină o destinație de concediu și de vacanță pentru cât mai mulți români și de ce nu, pentru turiști străini”, spune primarul Remus Sasu.

Ocnele Mari atacă așadar podiumul cu acest festival. Anul viitor acest festival se va extinde pe durata a mai multor zile. Există discuții cu privire la o combinare cu un festival de folk, cu muzică lăutarească, cu multe ale surprize.

Turismul din Ocnele Mari, potrivit edilului trebuie să fie strategia de dezvoltare pe viitor. Unul care să înglobeze de la Salină până la ultima pensiune, cu o diversitate care să placă, de la echitație, unde deja avem un centru modern în acest sens, balneologie, aventură (se contruiește cel mai mare parc de aventură din Oltenia), festivaluri, drumeții, spa, psicine, stranduri, arheologie, legende.

În prezent Ocnele Mari este stațiune de interes local dar sunt mari șanse ca stațiunea să devină una de interes național, mai ales că săptămânal cifrele turiștilor depășesc o mie de vizitatori. La această oră, stațiunea este la capacitate maximă și încă se construiesc pensiuni și structuri de cazare. Pentru că Ocnele Mari este o stațiune care îmbină boemia, rusticul cu complexele turistice moderne. Este un produs care devine unul unitar pe piața de profil din țară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *