A început restaurarea conacului Oromolu din Păușești Măglași

Banca Nationala a demarat procedura de restaurare a Conaculu Oromolu din Păușești Măglași. Lucările au început în această primăvară pentru a pune în valoare această bijuterie de pe teritoriul comunei vâlcene.

Conacul Oromolu a aparținut lui Mihail Oromolu, guvernator al băncii centrale în perioada interbelică. Conacul este amplasat în comuna Păuşeşti-Măglaşi, sat Vlăduceni. Este o construcţie din 1915-1916, realizată după planurile arhitectului Petre Antonescu.

Aici a funcţionat şi o secţie a spitalului judeţean, în perioada 1954 – 2005. Contractul are ca obiect consolidarea clădirii, amenajarea, modernizarea exterioară şi interioară a clădirii, intervenţii la împrejmuiri, restaurarea componentelor artistice la exteriorul şi interiorul clădirii, realizarea de instalaţii electrice noi, instalaţii sanitare, instalaţia de gaze, canalizare şi refacerea finisajelor interioare cu amenajarea incintei.

În afara restaurării conacului, pe amplasamentul situat în judeţul Vâlcea urmează sa fie demolate şi cele trei anexe din cadrul ansamblului Conacul Oromolu, pentru a-l aduce la starea originală. Valoarea estimată a contractului este de peste 9 milioane de lei, fără TVA. Durata contractului este de 78 luni începând de la data emiterii ordinelor de începere a lucrărilor şi durata de execuţie este de 36 luni.

Mihail Oromolu (n. la 16 febr. 1875, Râmnicu-Vâlcea – m. la 29 martie 1945, Bucureşti) a fost jurist, om politic şi publicist. A fost prefect de Dolj (1912-1913), membru al Partidului Conservator, deputat şi senator (1914-1938), membru al Partidului Conservator Democrat (1918), ministru al Industriei în guvernul Take Ionescu (1921-1922), conducător al PNL Dolj în perioada interbelică; sprijinitor activ al desăvârşirii unităţii noastre naţionale şi guvernator al Băncii Naţionale a României (1922-1926).

Banca Naţională a României a cumpărat de la Finanţele Publice Vâlcea conacul care se afla într-un stadiu avansat de degradare. Timp de un secol edificiul a trecut prin mai multe etape: naţionalizare – revendicare – retrocedare – vânzare – executare, ca în final să fie revândut de către Finanţele Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *