A început execuţia “Drumului Doamnei”, drum judeţean care leagă comunele şi mănăstirile din Vâlcea de Mijloc

Există în Vâlcea, un drum, cunoscut drept Drumul Doamnei, un drum care leagă două mănăstiri de suflet românesc.

Amintirile şi legendele Mănăstirii Surpatele leagă acest lăcaş de suflet al doamnei Maria Brâncoveanu de perioada în care i-a servit ca loc de reculegere după martiriul soţului şi copiilor, împreună cu cealaltă văduvă a tragediei, soţia lui Ianache Văcărescu, decapitat şi el alături de Brâncoveni, dar şi de trei poveşti de iubire care îi au ca protagonişti pe zugravul Gheorghe Gherontie, Iancu Jianu şi Anton Pann.

La această mănăstire, Maria Brâncoveanu şi-a plâns, în ultimii ani ai vieţii, soarta crudă care-i răpise, în mod dramatic, bărbatul şi copiii. De altfel, drumul care leagă acest mic aşezământ monahal de Mănăstirea ‘Dintr-un Lemn’, aflată nu foarte departe, se numeşte chiar Drumul Doamnei şi se spune că Maria Brâncoveanu parcurgea des, mergând pe jos, acest drum de vreo 5- 6 km., care străbate comuna Frânceşti de la un cap la altul, rugându-se printre lacrimi pentru sufletele răposaţilor.

Acest drum a primit o veste mare, vineri, când s-a dat ordinul pentru execuţia lucrărilor pe drumul Mănstirea dintr-un Lemn – Surpatele – Pietrari.

Astăzi, 5 aprilie a.c., am dat ordinul de începere a lucrărilor la obiectivul de investiţii: „Reabilitare şi modernizare DJ 646B Frânceşti (DJ 646) – Coșani – Dezrobiţi – Şerbăneşti – Păuşeşti – Barcanele – Soliceşti – Pietrari (DN 67), km 0+000 – 13+915″.

Drumul județean 646B, care duce la Mănăstirea Dintr-un Lemn, are o lungime de 13,915 km, porneşte din localitatea Frânceşti (din DJ 646) şi se continuă pe teritoriul comunelor Păuşeşti şi Pietrari, cu punct final în DN 67.
Valoare contractului de lucrări este de 24.897.408,72 lei (aproape 250 miliarde lei vechi), durata de execuţie a lucrărilor este de doi ani, iar perioada de garanţie este de 10 ani.

Prin proiect se propune realizarea următoarelor categorii de lucrări:

refacere sistem rutier pe o lungime de 6,150 km;
reabilitare sistem rutier pe o lungime de 7,510 km; construire şanţuri şi rigole pe traseul drumului (şanţuri: 19.900m; rigole: 1000m); amenajare podeţe şi podeţe tubulare (36, respectiv 29 buc); refacere podeţe acces proprietăţi (700 buc);
realizare lucrări pentru siguranţa circulaţiei (zid de sprijin: 300 m, parapet: 1360 m, dren: 500 m); consolidarea a două poduri (la km 4+784, respectiv, km 3+100); construirea unui pod (la km 5+700) şi altele.

Asadar cu voia Lui Dumnezeu şi cu ajutorul oamenilor, astăzi, am avut bucuria ca, de la poarta Mănăstirii Dintr-un Lemn, să dau ordinul de începere a lucrărilor pe un drum judeţean extrem de important, un drum turistic, un drum destinat binelui general al vâlcenilor din Frânceşti, Păuşeşti şi Pietrari, dar şi celor care vor vizita aceste frumoase meleaguri.

Alături de mine au fost primarii celor trei comune tranzitate de acest drum, pentru că eu, Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, îi preţuiesc pe primarii din judeţ şi vreau ca toţi cei care ne-au acordat încredere, atât mie, cât şi primarilor şi care sunt destinatarii faptelor noastre bune, să ştie acest lucru.

Şi vreau să mai ştie că ne vom preocupa ca lucrările care încep astăzi să fie executate în termen şi de calitate. De altfel, i-am comunicat constructorului că voi superviza personal desfăşurarea lucrărilor, pentru a mă asigura că treburile merg aşa cum trebuie.

Pe această cale, mulţumesc Guvernului României, care a alocat, prin PNDL II, fonduri pentru acest drum, dar şi colegilor de la Consiliului Judeţean, alături de care am lucrat la documentaţii, în vederea atragerii fondurilor”. – Președinte Consiliul Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *