A fost dat ordinul de începere pentru amenajarea Muzeului Transhumaţei în comuna Vaideeni

În comuna Vaideeni va funcţiona primul muzeu al transhumanţei un loc unde vor fi prezentate aspecte din viaţa păstorilor, tradiţii, după cum spune primarul Daniel Băluţă, acesta urmând să funcţioneze în sediul fostei şcoli din centrul localităţii.

„Mulţi oameni vorbesc despre transhumanţă dar nimeni nu o cunoaşte cu adevărat. Şi mai ales despre faptul că transhumanţa a stat la baza formării a sute de localităţi sub arcul carpatic, printre care şi Vaideeniul. Ce este deosebit aici, este că nu a existat o translatare simplă a obiceiurilor dispre Ardeal spre Oltenia sau Muntenia de sub munte, a existat o coabitare şi a rezultat o altă tipoologie a localităilor de sub Carpaţi care, aparent seamănă cu localităţile din Alba, Sibiu sau Braşov, numai că rezultatul a fost mult mai nuanţat prin faptul că elementul de sub munte românesc s-a împletit foarte bine cu specificul transilvan”, spune edilul din Vaideeni.

Şcoala veche din Vaideeni va fi reabilitată în urma unui proeicte european, primăria semnând săptămâna trecută ordinul de începere al lucrărilor.

De altfel aici va funcţiona un adevărat centru cultural, în care elementele cu specifi păstoresc vor fi prezentate turiştilor care vor alege să viziteze Oltenia de sub Munte.

În urmă cu 200 de ani, în urma taxaelor propuse de Viena ciobanilor din Transilvania s-a produs un exod masiv al acestora dincoace de arcul Carpatic, cu preponderenţă în judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa. Au existat astfel nuclee puternice de ciobani ardeleni care s-au statornicit în Novaci, Vaideeni, Rucăr, dând altă perspectivă localităţilor deja existente.

În cazul judeţului Vâlcea, toată zona de nord până la mediana Băbeniului a avut alogeni din zona Ardealului. O schimbare puternică şi o transformare a acestor comunităţi. De multe ori au existat şi tensiuni între venetici şi localnici, cum ar fi cazul Milcoiu.

La Vaideeni, însă a existat o asimilare puternică a băştinaşilor care se ocupau preponderent cu exploatarea lemnului, localitatea devenind în foarte scurt timp una tipic păstorească.

Toată această poveste evident mult mai amplă, cu documente, cu hărţi, cu istorii ale timpului se vor regăsi într-un viitormuzeu al transhumanţei din Vaideeni.

Vaideeniul este o localitate bogată a judeţului Vâlcea, unde deja avem piloni de turism, prin câteva pensiuni, cheile Luncavăţului cu pitorescul lor, peisajul montan, mica staţiune Ursuleţul aflată în faza de proiect, toate sunt premise ale unei dezvoltări pe această direcţie.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *