A fi bun român nu înseamnă doar să atârni icoane și drapele pe 1 Decembrie!

Este foarte ușor să umpli biroul cu icoane și apoi să te fugărească nemții pe autostrăzi ca pe un bun patriot corupt ce ești. Este foarte ușor să te închini la icoane prin primării și să schingiuești bătrânii prin azilele groazei ca un bun patriot care ești. Să te îmbraci în ie și apoi să dai lecții de bucătărie ca un bun patriot care ești, după un stagiu la Rahova. Să te îmbraci în ie, să pui budigăi tricolore dar să te pozezi cu ambasadorii ruși.

Este cel mai ușor să umpli azi facebook de ii, tricolor, copii cu cocarde, să umpli spațiile virtuale cu tot felul de hărți ale țării dar să nu-i cunoști deloc istoria, să te dai bun român dar tu să fii un ipocrit, fals, hoț, unul care este doar un banal ins care se spală o dată pe săptămână, așteaptă pomeni de la stat, trăiește sub lege. Toată lumea se deghizează azi în buni români, umplând cozile la făsui și la mici, așteptând ca autoritățile să le dea un pahar de vin moca în piețele publice.

Nu, dragii mei. Un bun român este acela care merge la școală, își urmează o carieră, învață o meserie, se pregătește pentru un viitor. Un bun român este responsabil. Pleacă zilnic la job, nu înjură la semafor și claxonează, nu aruncă mucurile de țigară pe jos. Nu se înghesuie în autobuz. Nu își bate copiii pe stradă sau în magazine. Nu închide ultimul  cârciuma, nu stă la coadă la primărie pentru ajutoare. Nu dă telefoane pentru a-și angaja progeniturile, nu ia șpagă, nu dă șpagă.

Nu își pișe copiii în parcuri, în spatele copacilor, nu își aranjează scula din mers pe stradă. Nu scuipă semințe pe stradă sau pe bancă. Nu râde ca un bou, nu se îmbracă ca la pub la Ziua României, are măcar o mică biblioteca acasă. Își face duș zilnic, nu crede în teoria conspirației. Respectă vecinii, respectă femeile și seniorii. Nu cantă laude și omagii demnitarilor.  Nu pune la vedere iconițele, creștinismul fiind o taină, o intimitate. Nu tapetează parbrizul mașinii cu Boca.

Un bun român nu se crede buricul pământului, nu e vulnerabil și nu e manipulabil. E doar onest, civilizat, nu pune manelele la maxim ca să vadă lumea că el se distrează. Nu dă drumul la bormașină în pereții casei în amiaza mare. Nu cară sacii de moloz prin lift, făcând o mizerie de opulență. Nu aruncă gunoiul la marginea pădurilor sau prin râpe. Nu leapădă cățeii sau pisici pe marginea drumului. Nu calcă animale pe stradă, ci încetinește atunci când le vede.

Nu ia de bun tot ce apare în spațiul public, mai întâi se informează. Un bun român crede în democrație și respectă dreptul tuturor de a avea păreri argumentate. Nu ceartă profesorii când pun note mici propriilor copii. Își cer scuze în numele lor, societății, atunci când copiii lor sunt prinși cu cuțite sau droguri la școală. Un bun român aflat în funcții publice demisionează imediat când este prins că a greșit.

Un bun român își plătește taxe și impozite și apoi cere demnitarilor explicații despre banul public. Nu îi aplaudă dacă își fac treaba, pentru că nu e nimic ieșit în comun. Un bun român nu se umilește în fața politicienilor, dimpotriva are dreptul prin faptul că este un bun român să-i umilească pe politicienii proști și corupți.

Un bun român respectă toate națiunile pământului. Se poartă la Paris sau Lisabona precum la el acasă. Sau invers. Un bun român își respectă părinții și copii, își respectă colegii de muncă. Un bun român nu este interesat de ce fac alții în dormitor, nu îl interesează viața privată a altui român. Un bun român nu invidiază, nu bârfește, nu se epatează. Un bun român are tricolorul mereu la el acasă sau în suflet. Nu ca o stemă falsă arborată pe 1 Decembrie pe Facebook.

Un bun român respectă mediul, natura. Ecologia, salubritatea. Un bun român consideră că Europa Unită este casa lui. Un bun român vrea să fie în fiecare zi mai performant decât în ziua precedentă. Un bun român crede în Dumnezeu dar nu se laudă public cu asta și îi respectă pe cei care cred în Alah, în Iehova sau în Buddha.

Un bun român este simplu, modest, civilizat și firesc. Un bun român muncește de îi sar capacele de luni până vineri, se distrează cu prietenii sau familia în zilele libere. Respectând oamenii, natura, animalele și cele realizate de ceilalți oameni. Un bun român este un om cald, jovial, politicos și sociabil.

Știm că este foarte greu să fim buni români. Și este mai ușor să faci pe patriotul, fiind ipocrit pe 1 Decembrie dar dacă încercâm zi de zi să fim buni români, poate vom reuși.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *