”A 90-a localitate” a Vâlcii prinde contur: Stațiunea Vârful Romani se electrifică

Da, aici se ridică, încet, dar sigur, un paradis. De departe cel mai frumos oraş-staţiune, aflat la cota 1.400, într-o mare de munte, cât vezi cu ochii, brad, platou alpin, cerul şi, momentan, oile şi vacile care pasc calm la baza pârtiei de schi.

La nici 14 kilometri de Horezu, pe un drum ce şerpuieşte pe lângă frumosul pârâu care construieşte o păstrăvărie de poveste, da, aici, atât de aproape de cer, se construieşte a 90-a localitate a Vâlcii, pe numele ei, Vârful Romani.

Nu era nimic în urmă cu 10 ani, în afara a două stâne, a zăpezilor iernii şi a brânduşelor primăverii. O zonă de basm, care se cuibăreşte de la Romani până la Vârful Ursu, bătătorit, în urmă cu 20 de ani, doar de vânătorii de munte şi de ciobani.

Azi sunt vreo 70 de cabane şi pensiuni, răzleţ înşirate de-a lungul drumului principal, dar şi în lateral, până sub brad, case frumoase, neaglomerate. Aceştia sunt temerarii. Cei care au îndrăznit să facă turism, deşi nu este nici curent, nici asfalt. Dar au pus primii piloni ai staţiunii Vârful Romani.

Iar mai presus de toate, aflăm aici Meteora României. Cea mai înaltă mănăstire, în stil brâncovenesc, Mănăstirea Vârful Romani, o frumoasă bijuterie brâncovenească, una care are la bază o poveste tristă. Ea este în memoria tinerei Alina Maria, trecută în nefiinţă la 24 de ani. Tatăl ei, omul de afaceri Dumitru Creştin, a ridicat această Casă a Domnului aproape de cer, ea devenind acum loc de pelerinaj pentru cei care urcă muntele.

Te plimbi frumos afundându-te în oceanul de afine, printre insule cu acest fruct miraculos, printre brazii crescuţi ca nişte soldăţei care fac plantoane, pe întinderea infinită de munte. Panta coboară lin şi, din loc în loc, susură izvoare, corbii şi acvilele sparg cerul, iar tălăngile unor vite care rumegă visătoare umplu auzul şi văzul privitorului ce pune piciorul în Olimpul Vâlcii.

Azi, aici funcţionează o pârtie de schi, graţie unui investitor care a simţit că Vârful Romani, oraşul de pe munte, are viitor. Nu e singurul, deja se construiesc mai multe moteluri și se prea poate ca CEZ-ul să fi înţeles că a venit în România nu doar să exploateze, ci şi să investească.

Și în cele din urmă a înțeles…

Distribuție Energie Oltenia S.A. demarat, zilele trecute, procedura de achiziție pentru „Proiectare DDE, as built și execuție extindere rețea electrică de distribuție publică în orașul Horezu, zona Vârful lui Roman – Izvoarele Pleșei, județul Vâlcea“, un contract cu o valoare estimată de 40.989.469,58 lei fără TVA, adică aproape 10 milioane de euro cu TVA. Investiția este derulată de Distribuție Energie Oltenia prin Fondul de Modernizare (Ministerul Energiei), în colaborare cu Primăria Horezu și Obștea de moșneni Horezu.

Conform anunțului de participare la licitație, ofertele sunt așteptate până la data de 11 noiembrie, contractul urmând să fie atribuit firmei care va veni cu oferta cu cel mai bun raport calitate – preț. Componenta financiară va conta în procent de 85%, diferența de 15% fiind făcută de durata de garanție a lucrărilor. Perioadă maximă solicitată este de 60 de luni, peste cele 60 de luni cerute prin caietul de sarcini. Adică, lucrarea ar urma să fie în garanție timp de 10 ani.

Valoarea estimată a lucrărilor a fost calculată ținând cont de tipurile de lucrări solicitate, conform Devizului General elaborat de proiectant la faza PT, luându-se în calcul doar anumite capitole ale acestuia, după cum urmează: Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 312.000 lei fără TVA; Detalii de execuție (lucrări de inginerie) – 125.722 lei fără TVA; Cheltuieli pentru investiția de bază –39.833.966,40 lei fără TVA; Organizarea de șantier – 492.781,18 lei fără TVA; Cheltuieli pentru probe tehnologice și teste – 225.000 lei fără TVA.

Valoarea estimată a contractului ce urmează a fi atribuit nu va cuprinde suma aferentă cheltuielilor diverse șneprevăzute precizată în Devizul general – 4.269.731,93 lei fără TVA, reprezentând 10,13% din valoarea contractului. Suma va putea fi accesată după caz, îfuncție de necesități.

Important de menționat că prin acest proiect are șanse mari și microstațiunea vecină, Ursu-Ursulețul, de pe teritoriul comunei Vaideen care se află într-un stadiu incipient de dezvoltare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *