Păuşeşti Otăsău sau parfumul unui nod turistic de pe Drumul Reginei

Aşezat pe drumul reginei, la poale de Govora, sub coama dealurilor pline de biserici, la marginea Pietrarilor, Păuşeştiul este numit, pe drept cuvânt, un nod turisitic al iniţierii. Este povestea care curge sublim pe mediana judeţului Vâlcea, schimbând, ca într-un comerţ al timpului sacru, frunza galbenă pe omăt, vechiul într-un prezent dinamic şi legendele în manuscrise biblice.

La Otăsău îţi plac acele case înalte care reazemă dealurile, nucii care au intrat în hibernare pausestişi aerul ozonat care vine dinspre Govora, ca boltă curativă cu miros de vecernie şi de frumos.

Într-un noiembrie de început, la Păuşeşti se lucrează la infrastructură.

„Am refăcut partea carosabilă a patru drumuri agricole, afectate de creşterea vegetaţiei şi alunecări de teren, de ploile torenţiale, care formaseră adevărate cratere. E vorba de drumuri pe care nu s-a intervenit cu utilaje specializate niciodată în ultimele decenii; astfel, am ajuns să terminăm, anul acesta, de refăcut peste 70% din drumurile agricole din localitate, urmând ca, la anul, să refacem restul de 30%”, spune primarul Cătălin Avan.

Primăria a refăcut puntea pietonală La Cernele, care a fost ruptă de inundaţiile din iunie, şi sunt cu lucrările la jumătate la Podul Băteşani, distrus tot în iunie 2016, urmând ca, în 15 noiembrie, să fie finalizat şi acest obiectiv.

„Podul din satul Ursăreşti, de lângă primărie a fost licitat, iar săptămâna trecută am emis ordinul de începere a lucrărilor, care vor fi finalizate în iulie 2017, reuşind să avem asigurată finanţarea acestui obiectiv, Guvernul alocând suma de 735.000 lei săptămâna trecută, după nenumărate demersuri la Cancelaria premierului, ministerului dezvoltării şi viceprimar catalin avanministerului de finanţe”, mai spune edilul din Păuşeşti.

Primăria a asigurat, în şedinţa de CL, sumele necesare pentru decontarea navetei, a uniformelor şcolare, a cadourilor de Moş Crăciun şi a premiilor pentru concursurile care vor avea loc în această iarnă cu ocazia Serbărilor Zăpezii, în care vor fi angrenaţi toţi cei 170 de elevi ai şcolilor din localitate.

Aceste premii vor consta în săniuţe, geci, căciuliţe, fulare, mănuşi, după o metodologie aprobată de consiliul de administraţie al şcolilor.

„La propunerea mea, consilierii au aprobat, în unanimitate, achiziţia unui buldoexcavator şi a unui tractor cu remorcă, a unei lame de deszăpezire şi a unui utilaj de împrăştiat material antiderapant – sărăriţa; suma necesară se estimează la aproape 100.000 de euro şi sunt deja asiguraţi în cont 75.000 E din fonduri europene, urmând să organizăm, prin SEAP, licitaţia în perioada imediat următoare”, a mai spus Avan.

Aceasta este doar o clipă din povestea unui frumos nod turistic de pe Drumul Reginei…

LP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *