Lostriţe şi păstrăvi de la Brădişor trimişi în judeţul Caraş Severin

Râurile de munte din judeţul Caraş-Severin vor fi repopulate cu lostriţă şi păstrăv indigen, după mai bine de 30 de ani.
“În continuarea acţiunilor de repopulare a râurilor de munte din judeţul Caraş-Severin, acţiune care a demarat anul trecut, cu puiet adus de la Păstrăvăria Brădişor, de pe râul Lotru, din judeţul Vâlcea, în acest an am adus, din acelaşi loc, exemplare mature de reproducători de lostriţă şi de păstrăv indigen. Este vorba de 12 bucăţi de lostriţă, aduse în primăvară, şi 120 kg de păstrăv indigen pe care l-am adus recent”, a declarat luni, ing. Silvic Traian Roşu, şeful Compartimentului Vânătoare şi Salmonicultură din Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin.
Acţiunea de repopulare presupune cantonarea acestor exemplare de lostriţă la Păstrăvăria Valea Bei, unde sunt ţinute în condiţii speciale de furajare, de îngrijire. La momentul oportun – în luna noiembrie pentru păstrăvul indigen şi în luna aprilie pentru lostriţa- va urma incubarea în aceeaşi păstrăvărie a materialului biologic, astfel încât în vara viitoare să existe puiet de păstrăv indigen şi de lostriţă cu care se va trece la popularea masivă a tuturor râurilor de munte gestionate de către Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin.
“Acţiunea vine din dorinţa de a repopula râurile care găzduiau în trecut aceste specii, dar care pe anumite râuri, din diferite cauze, au dispărut, aspect pur biologic. Lostriţa este un monument al naturii, care, din păcate, a dispărut din apele noastre. Păstrăv indigen mai este pe anumite râuri. Aspectul economic nu ne interesează în acest caz, cheltuielile pe care le înregistrăm fiind suportate din veniturile proprii ale Direcţiei Silvice Reşiţa, din dorinţa noastră este de a avea cele două specii de mare valoare biologică în râurile de munte”, susţine Traian Roşu.
Specialiştii Direcţiei Silvice Caraş-Severin afirmă că în vara viitoare primele lostriţe şi păstrăvul indigen vor fi eliberaţi în râurile Nera şi Cerna. (antena satelor)