9 iunie 2024: Vâlcea la răscruce de drumuri. S-ar putea ca orașele să aibă o culoare iar ruralul alta…

Cu doar 5 zile până în alegeri am participat azi la eveniment la care a fost prezent Adrian Negrescu. Cine este Adrian Negrescu? Este un analist economic de top în România, un nume care nu are nevoie de prezentare.

Adrian Negrescu a vorbit despre Râmnicu Vâlcea și despre potențialul uriaș al acestui oraș dacă alege acum direcția de dezvoltare spre a fi un hub național și internațional economic. Adrian Negrescu este poziționat lângă Virgil PÎrvulescu, candidatul liberal cu șanse la primăria Râmnicului, la alegerile din 9 iunie.

Privind cu 5 zile până în alegeri, se conturează de fapt, din punctul meu de vedere, două mari direcții pentru județ dar mai degrabă pentru orașe și municipiile vâlcene. Direcția conservatoare și una de progres, de salt în evoluție. Și de aici se văd clar și toate poziționările publice, în mass media, în lumea de afaceri capitalist vâlceană.

Pe 9 iunie se vor confrunta două mari curente. Curentul conservator care luptă pentru menținerea municipiului Râmnicu Vâlcea într-o zonă de confort rezonabilă, un oraș nici bogat, nici sărac, mai degrabă un oraș al pensionarilor, de retirement, bonom. Cu o pondere a micilor servicii (sunt vreo 10.000 de mici antreprenori în Râmnic cu afaceri de profit modest dar suficient). Un oraș liniștit așadar, fără o dinamică, fără prea mulți tineri decât cei dedicați post pe post, nu flexibil. ”Un oraș în care ne cunoaștem pe nume”. Asta se pare că este varianta conservatoare, de menținere a actualului Status Quo.

Cei care au organizat marți la Simfonia, dezbaterea despre Râmnicu Vâlcea – hub național și internațional econonomic, centrat pe un parc industrial și tehnologic propun altă variantă. Transformarea Râmnicului etapizat în oraș industrial de tip secundar și într-un deceniu de oraș corporatist, un oraș terțiar, metropolitan care să absoarbă periferiile într-o conurbație urbană care să atragă ca un magnet lucrători din toată regiunea. Prin lansarea în primă fază în execuție a unui Parc Industrial pe 70 de hectare. O schimbare de paradigmă pentru orașul cuminte al pensionarilor, tranformarea lui într-unul dinamic, agitat, efeverscent în care să vină mari companii străine și românești, investiții greenfield, o revenire a tinerilor absolvenți spre casă, o profesionalizarea a școlilor.

Așadar avem două chei în care trebuie privite aceste alegeri. Conservatorii și Progresiștii pe palier economic. Astea sunt cele două mari oferte de pe piață, duminică la alegeri. AUR este doar un mecanism stricat, o campanie agresivă și fără esență care mai degarbă a aruncat în desuet campania.

Avem de votat între ideea unui oraș cuminte, provincial de munte, în care ne știm cu toții pe nume sau  un oraș economic care să meargă pe siajul polilor urbani transilvani, gen Cluj, Sibiu, Tg Mures.  Echipa Gutău și Echipa Pîrvulescu se vor ciocni duminică pentru a oferi un sens orașului nostru de luni înainte. Ori ori…

Schimbarea de paradigmă ar putea afecta nu doar Râmnicu Vâlcea. Această undă seismică se propagă în tată zona urbană a județului, Drăgășani, Băbeni, Govora, Olănești. Vorbim de orașe în care PNL ar urma să-și sărbătoarească duminică seara victoria în alegeri. Și aici se confruntă conservatorii cu dinamica noii generații. Politicile conservatoare, ”lasă că merge bine și așa”, ”tot Mateescu o să câștige”, ”măcar îi știm și nu au făcut rău”, ”lasă că o ducem și noi bine pe lângă ea, el…”. Stilul ăsta care a dominat județul și orașele vâlcene decenii ar putea fi pus la îndoială duminică. Și anumite repere economice conservatoare să iasă în decor.

Poate că nu va fi așa. Poate că aripile conservatoare sunt încă solide și se vor impune până la urmă dar un semnal s-a dat deja. E un  semnal că lucrurile așa cum le știam noi, nu mai pot rămâne la fel.

Ar putea ca Vâlcea să aibă o culoare la nivel de orașe și alta la nivel rural. Consiliul Județean va rămâne probabil în același spectru dar nu atât de categoric cum părea la începutul acestei campanii.

Un lucru este cert, prezența la urne duminică. Un procent similar ca acum 4 ani este unul conservator. Un procent mai ridicat resetează datele problemei.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *