89 de primari pentru judeţul Vâlcea

Ceasul bate ultimele secunde ale precampaniei electorale, lucrurile pe piaţa transferurilor s-au potolit, în două săptămâni, după ce se vor mânca ultimele ouă roşii, drobul va fi demult rumegat, începe. Lupta finală pentru cele 89 de fotolii de primar din judeţul Vâlcea.

Schimbări spectaculoase nu vor fi, 80% dintre primarii actuali îşi vor menţine scaunul, se vor ocupa locurile rămase vacante din cauză de ANI sau de DNA.

PNL şi PSD îşi vor disputa 99% dintre primăriile din judeţul Vâlcea, locul III va fi însă o luptă între PER şi ALDE, titul depinde dacă imaginea lui Gutău în judeţ va fi importantă electoral decât imaginea lui Buşu implicit al lui Tăriceanu.

De altfel locul III va da (va juca un rol decisiv) preşedintele de CJ Vâlcea, iar PNL va trebui să mizeze pe ecologişti mai degrabă decât pe ALDE, pentru că Lovin&Co pot oricând să îngroape securea războiului, post electoral, cu PSD sau pot primi o directivă de la centru să realizeze un bloc de alianţe cu social-democraţii. Şi atunci, funcţia de preşedinte de CJ rămâne deschisă.

În fine, aşa cum am spus, 80% dintre primarii în funcţie îşi vor menţine mandatul, restul de 20% vor reprezenta teatrele de război din judeţ, cu rezultate deschise.

Prima confruntare este la Râmnicu Vâlcea, unde la această oră, Mircia Gutău pleacă evident cu prima şansă, având atuu-ul unei inginerii sociale native. Romeo Rădulescu dacă doreşte ceva mai mult şi chiar un câştig va trebuie să joace cartea eleganţei, adică fără Valeriu Amza şi fără haidamaci în general, tipicul de gorile teleghidate. Dacă vrea să convingă electoratul de drepta, cel şcolit, va trebui să nu repete obsesiv cuvintele gen „puşcăriaş, infractor”. Nu de alta, dar nu ţin la elctorat. DNA-ul nu este un criteriu, Vanghelie şi Piedone pleacă din start cu prima şansă la funcţiile de primar ca şi Olguţa Vasilescu.

Lupta este frumoasă şi odată cu intrarea în cursă a lui Remus Grigorescu, perceput ca un elegant deşi prea lent. Grig Crăciunescu este marele perdant al cursei pentru Râmnicu Vâlcea, la finalul cursei va ocupa cel mai sigur locul 4.

Horezu este iar o grupă a morţii, unde Ilie Fârtat are un vârf de barcă în faţa celor doi competitori: Cristi Niţu care place şi Nicolae Sărdărescu, un tip de anvergură. Votul nu este politic, dacă ar fi fost politic, Sărdărescu ar fi câştigat primăria Horezu, este un vot emoţional, iar la această oră aşa cum am spus, Fârtat are un foarte mic avantaj dar îl are.

Şi la Drăgăşani meciul este destul de dificil, Nedelcu nu mai este figura populară de acum patru ani, dar pleacă din poll-position şi va câştiga Primăria dar nu cu o scor mare.  Aici votul politic are un cuvânt de spus, iar liberalii îşi vor propulsa candidatul destul de aproape de Nedelcu.

Şi la Băbeni se joacă, Băzâc are tot un vârf de barcă în faţa lui Ştefan dar, Bâzâc are o echipă, îl are pe Bogdan Nicula coechipier complementar şi are şansele dintâi pentru a-şi apăra mandatul.

La Călimăneşti, dr. Constantinescu pleacă din start favorit, are mai mult de două vârfuri de barcă în faţa lui Amuzan, deci o supriză este destul de greu de produs.  La Brezoi, Schell este deja primar, oraş deci fără suprize. La Bălceşti, am putea avea după Râmnicu Vâlcea, un alt primar ne PNL sau PSD, adică, Ion Curelaru, victimă a PSD şi a lui don Giovani are toate motivele să dea lovitura de orgoliu pe lista ALDE. Este o luptă internă PSD – grupul ALDE, ca şi la Râmnicu Vâlcea.

La Băile Govora, ca şi Brezoi, Mateescu este condamnat la primărie, nu are adversar. Lucrurile stau la fel şi la Olăneşti, unde nici PNL şi nici ALDE sau PER nu au găsit un adversar pentru Vasilache, aşadar PSD îşi va menţine mandatul.

Lupta grea se va da la Ocnele Mari, unde pe ultima sută de metri Iordache, motivat de sondajul PNL a recuperat din handicap şi ar putea să-i schimbe planurile lui Mihai Pătru. Iordache vine pe unda PSD, într-un oraş mai de stânga ca şi vot politic şi are toate motivele ca şi Curelaru din Bălceşti să demonstreze eroarea partidului iniţial.

La Berbeşti, din păcate pentru oraş, o zănă în care nu s-a întâmplat nimic de 10 ani, Chelcea pleacă favorit în această confruntare electorală şi va câştiga un nou mandat, deşi oraşul arată mai rău decât orice comună din judeţul Vâlcea.

La comune, grupa morţii este la Popeşti, unde Şerban va trebui să se lupte de la egal la egal cu vicele PSD, cu asistentul comunitar PNL şi cu fostul edil ALDE.  Dacă Şerban câştigă vom avea atunci a treia localitate cu primar ne PNL sau PSD. UNPR.

La Sineşti, avem din nou o luptă în doi, destul de echilibrată, unde Rusie pleacă cu un mic avantaj în faţa vicelui.

În rest, femei primar vor fi 4, pe lângă Racoviţa, Runcu şi Livezi, se va adăuga din acest an şi Suteşţiul. Delicată este situaţia de la Şirineasa, unde PNL riscă să rămână fără candidat,chiar în campania electorală.

Deci primari noi siguri, în localităţile din rural, vor fi la Lăcusteni, la Suteşti, Alunu, Stroeşti, Mateeşti, Roşiile, Diculeşti, Goleşti, Sălătrucel, Bujoreni, Păuşeşti Otăsău, Măldăreşti, Glăvile, Ghioroiu, Boişoara, Budeşti.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *