8 noiembrie 2021 va rămâne în istorie drept ziua în care PNL și-a încheiat existența

Acest fapt era previzibil, încă de la reînființarea sa, în 1990 ca partid. Precum PNȚ-cd, nici PNL nu a avut o politică pro-activă, constructivă, de a veni în întâmpinarea așteptărilor electoratului. Ambele partide au venit doar cu mesaj anti-FSN, anti-FDSN, anti-PDSR, anti-PDL, anti-PSD. Un fel de retorică revoluționară, gargară politică, neoferind nimic în schimb. Un militantism dus la extrem și după ce societatea s-a așezat.

PNȚ-cd a murit primul, după ce s-a trezit lider de proiect în guvernarea 1996-2000, un fel de ”am ajuns aici dar nu știm ce să facem mai departe cu puterea”. PNL s-a salvat de a muri în 2000, doar pentru că în 1999 a sărit repede din barca CDR-ului și nu a dispărut odată cu tsunamiul care a măturat formațiunea lui Diaconescu și Țepelea.

PNL a reușit doar să speculeze în ultimii 20 de ani, un adversar al zilei, să se lipească fie de PDL, fie de PSD, fie de USR împotriva unui ”enemy of the people”. Dar niciodată nu a fost capabil să facă o politică pentru ceva. Să demonstreze că este capabil să strângă un electorat, să creeze o dimensiune economică. Să arate că după ce curăță curtea sunt în stare să planteze ceva acolo.

S-a lipit de mișcările civice ale străzii USR-ului, împotriva lui Dragnea, apoi a capitalizat victoria străzii, a furat mesajul civic și justițiar, a beneficiat de retardul guvernării Dăncilă. Și când s-au trezit la putere, hopa…au pățit-o ca țărăniștii. Noi ce facem?

PNL este așadar un partid artificial, fără doctrină, fără un program, fără o misiune pozitivă, de exemplu, potrivit numelui să se adreseze industriașilor români, antreprenorilor, fermierilor, IMM-urilor. A fugit de temele naționale, pentru a nu se confunda cu Dragnea, deși potrivit numelui, referendumul pentru familie ar fi trebuit nășit de PNL, a fugit de toate temele, fugind în cele din urmă de electorat.

PNL azi dispare. Și nu este nicio surpriză, surpriza este că a reușit să mai supraviețuiască 20 de ani, după decesul fostului coleg de istorie, țărăniștii. PNL nu a reprezentat niciodată o alternativă economică, este un partid îmbâcsit de bugetari, în loc să fie plin de oameni de afaceri, un partid virtual care azi se va dilua în masa mare a PSD-ului.

Este o lecție a istoriei. Dacă cineva vrea să reînvie liberalismul, trebuie să-l adapteze noului sistem global, să vină cu mesaje câtre alegători și nu cu mesaje de ”huo, muie, ciumă” ci de mesaje cu ce vrem noi să facem. Mesaje pentru un electorat care are spirit antreprenorial. Mesaje bune, încurajatoare, de direcție, care să adune laolalaltă și elitele și clasa mijlocie.

România s-a schimbat în cei 30 de ani. Mult. Electoratul de ”Huo, muie, ciumă” nu e consistent, e volatil, nu asigură supraviețuirea, vezi cazul particular, al alegerilor locale din Râmnic.

Azi, PNL a încetat din viață. Ucis de propria lui matrice, de proprii lui membrii. Nu de Iohannis sau de Cîțu. Ei sunt doar groparii unui cadavru care a bântuit câțiva ani buni, prin politica românească, după anul 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *