În Scundu, au fost achiziționate utilaje cu fonduri europene
În Scundu, Mihai Blejan au fost achiziționate mai multe utilaje pentru primărie și se va implementa iluminatul public.
”În prima etapă pe drumul județean după care vom continua extinderea acestuia și pe drumurile laterale. Vrem să depunem împreună cu Orlești un proiect de modernizare a rețelei de canalizare. Tot în 2024 se vor implementa proiectele de dotare cu echipament IT și mobilier a școlii gimnaziale și se vor amenaja stațiile electrice de încărcare”, spune primarul din Scundu.
Cu o populație de aproximativ 1900 de locuitori, comuna Scundu strânge din taxe și impozite, peste 700 mii lei, de trei ori mai bine decât în 2022, sume de care tânărul primar Mihai Blejan se declară nemulțumit.
”Normal că nu putem gândi investiții mari, cu resurselor noastre fără a primi sprijini central. E un cerc vicios, noi nu putem face investiții mari în infrastructură, dacă nu avem infrastructură, nu vin investitori iar dacă nu vin investitori, bugetele noastre rămân sărace. Și tot așa. România rurală nu este reprezentată de comunele metropolitane ci de restul de 80% de localități rurale, care ca și Scundu, se luptă să supravuiețuiască. Din păcate aici nu s-au făcut mari investiții în ultimii 30 de ani. A trebuit să pornim la drum cu un mare handicap. Dacă nu suntem sprijiniți în marile investiții, satele se depopulează, școlile se închid, casele se dărâmă, drumurile se distrug, ne trezim cu o Românie abandonată. Noi asta vrem să fim sprijiniți măcar pentru cofinanțări. Pentru că resursele noastre sunt limitate. Dacă vrem să ne aducem copiii acasă”, spune Mihai Blejan.
Dar cel mai important pentru anul 2024 rămâne proiectul de alimentare cu gaze naturale. Proiect finanțat prin ADI unde lider de proiect este comuna Șirineasa
Comuna se află într-o frumoasă vale a pârârului Scundu, care face trecerea dinspre Lunca Oltului spre Pesceana și de aici pe Drumul Haiducilor spre centrul județului.
Din păcate, o zonă cu alunecări, cele mai multe din județ, cu multe probleme generate de acestea și care necesită rezolvare. Este una însă din cele mai frumoase comune, plasată între păduri și dealuri și care la nivel național deține un record absolut, pe teritoriul comunei Scundu sunt nu mai puțin de 400 de izvoare naturale. Are cea mai bună calitate a apei din județ.