Primăria Bărbătești a început lucrările la un nou parc în localitatea, un parc care se va afla la intersecția cu DN 67, ca o poartă de intrare în comună.
”Avem acel proiect pe Anghel Saligny care prevede modernizarea drumului principal, drum care pornește din drumul național. Vom gândi și o poartă de intrare ca un totem specific zonei. Acest parc se afla chiar la intrare. Trebuia reamenajat, gândit ca un popas, mai ales că suntem pe unul dintre cele mai tranzitate culoare de transport. Vom face o parc elegant cu foișoare, băncuțe, zona de servit masa. Cu iluminat public, o parcare. Am îndepărtat azi, în primă fază arborii bătrâni care erau un pericol pentru casele din jur. Vom replanta altă vegetație, vom amenaja alei. Va fi un loc de popas și un parc elegant la final”, spune primarul Puiu Banacu.
La Bărbăteşti există două lumi. Lumea satului burghez, cu omul de munte care calcă apăsat şi care te măsoară din priviri, după care de eşti cu înţelepciune, te omeneşte, de eşti hain te contestă ca neam. Pentru că aici este localitatea cu românul aprig, românul mândru, cu crucea în suflet, cu tricolorul la brâu, cu muntele în spate. Românul care a mers la război şi la Ăl Mare şi la al Doilea. Şi-a lăsat acolo, în tranşee şi copiii şi taţii, pentru ca Muntele din Spate să fie tot muntele drapelului nostru.
Dar mai este o dimensiune, dimensiunea frumosului, a parcului naturii, a Văii Otăsăului, aici chei, dincolo margine de lume, cea mai frumoasă cale a turismului de munte. La marginea ultimului sat frumos, ţanţoş de pe deal, stă paradisul verde-montan al Bărbăteştiului. Pe drumul biblic al mănăstirilor de sub munte, pe marginea râului, unde păstrăvul se joacă de-a nemurirea, aici va fi satul de vacanţă al comunei care stă pe coperta muntelui.
Cheile Otăsăului şi Mănăstirea Pătrunsa sunt incluse într-un proiect de promovare turistică a comunei Bărbăteşti, primarul Constantin Banacu spunând că traseul montan de opt kilometri care leagă comuna de mănăstire va deveni unul căutat de dezvoltatorii de complexuri hoteliere, odată ce va fi amenajat, satul turistic Valea Otăsăului. Acest proiect va pune în valoare şi Cheile Otăsăului, un adevărat spectacol al naturii, o povestea fără de care Bărbăteștiul nu ar fi existat.
Administrația lucrează intens la documentația care va prezenta celor interesați satul turistic Valea Otăsăului, cele 42 de loturi care vor fi scoase la licitație pentru concesiune.