Ceramica de Horezu a apărut în prestigiosul cotidian american New York Times

Un articol inedit despre Ceramica de Horezu a fost publicat în New York Times zilele trecute

 

Bunicul lui Sorin Giubega era olar. La fel și tatăl lui. Iar la 8 ani, a spus domnul Giubega, a început să se joace și la roată de ceramică. Domnul Giubega, acum în vârstă de 63 de ani, și soția sa, Marieta Giubega, de 48 de ani, sunt olari în Horezu, România, un oraș de la poalele Munților Căpătanii la aproximativ trei ore cu mașina de București. Horezu găzduiește o comunitate de aproximativ 50 de artizani care realizează un stil tradițional de ceramică cu metode care sunt practicate de mai bine de 300 de ani. În 2012, ceramica Horezu a fost recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanității de către UNESCO

Cei mai mulți olari din Horezu, inclusiv soții Giubega, locuiesc pe strada Olari („olari” înseamnă olari în română), unde lucrează în studiouri. Artizanii își fac publicitate meșteșugului atârnând farfurii ceramice în afara caselor, dintre care unele au curți în care țin cocoși și porci.

Decoratorii lucrează și la roți și cu unelte specializate, ca un instrument care seamănă cu un stilou. Este realizat cu un corn de bou și pene din pene de gâscă sau de rață și este folosit pentru a desena anumite modele și pentru a aplica vopsele, care sunt de obicei nuanțe atenuate de verde, albastru, fildeș, roșu și maro.

Olarii își formulează propriile vopsele folosind pulberi de cupru și cobalt, precum și minerale găsite în zonă. Pentru a crea modele complicate, cum ar fi pânza de păianjen, decoratorii folosesc alte două instrumente: o perie cu peri din mustăți de pisică sau păr de mistreț și o crenguță cu un ac metalic la un capăt. Odată ce piesele sunt decorate și uscate complet, sunt încărcate într-un cuptor și arse ore întregi. După aceea, sunt glazurate și arse din nou.

Restul Materialului poate fi citit în New York Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *