650 de bătrâni din Măciuca așteaptă înființarea unui Centru de Zi

Un vechi proverb românesc spune că ”dacă nu ai un bătrân, să îl cumperi”. Ei, bătrânii, ne-au adus pe lume, ne-au crescut cu greu, ne-au educat, ne-au făcut un rost în viață. Acum, ei sunt trecutul, dar și prezentul nostru. Acum, ei au puterile șubrede,  pensii mici, sunt bolnavi și spun ”bătrânețe, haine grele!” Acum, noi, la rândul nostru, trebuie să îi ajutăm pentru că au mare nevoie.

Măciuca, comună frumoasă, prosperă, cu o populație de 1800 de locuitori, dar aproximativ 650 de persoane sunt cu vârste de peste 65 de ani. Este trist, dar adevărat. Drama este că acceste persoane vârstnice sunt majoritatea singure.

Mugurel Mărcoianu, tânărul primar al comunei Măciuca, s-a gândit la bătrânii comunei și pregătește un proiect social prin care să aducă  zâmbetul pe buzele bătrânilor greu încercați de viață și bolnavi ca să se mai poată descurca singuri.  Potrivit acestuia, acest proiect vizează înființarea unui centru de zi pentru aceste persoane și cu îngrijire la domiciliu pentru cei nedeplasabili. ”Avem și spațiu pentru acest centru și ne-am gândit la școala din satul Popești, imobil care nu mai funcționează și care are o suprafață de 1000 mp. Fosta școală este pretabilă pentru acest centru pe care dorim să îl înființăm urgent. Vom depune proiectul prin Programul Operațional Regional (POR) și sperăm să obținem finanțare pentru reabilitare, modernizare și dotare. Scopul Centrului este ameliorarea stării psihologice a bătrânilor singuratici şi vulnerabili prin diverse activităţi distractive, creative, informative, culturale, precum și îmbunătăţirea calităţii vieţii prin asistență medical, dar și prevenirea instituţionalizării acestora. Pentru cei nedeplasabili va exista îngrijire la domiciliu, atât servicii de igienă, medicale cât și o masă caldă de la cantină. Vom face parteneriat și cu cele trei parohii din localitate, astfel existând la centru și o latură spirituală.”, a declarat primarul Mărcoianu.

Claudia POPA

One comment

  • MISCOCI ADRIAN

    Minunata initiativa.Daca va reusi aceasta initiativa inseamna ca vor fi si altele pe masura.Va fac propunerea ca sa incercati s-ai implicati si in ajuta la ceva. Puteti miza si pe faptul ca f.multi dintre batrini sint dispusi sa participe si la desfasurari de activitati agricole pe terenul din jurul scoli pentru ca f multi desi au aceasta virsta nu vor sa fie inutili ci vor sa ajute la ceva ce este si pentru ei.Eu sint nascut in Cicanari si cunosc f.bine cladirea si imprejmuirile pentru ca primele clase primare le-am facut acolo.Apoi am mers la Oveselu unde am terminat si liceul.Va dau si adresa de email dar nu este functionala .Daca doriti sa ma contactati pe FB unde sintem prieten,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *