Proiect inedit al unui vâlcean: Un tur virtual prin Râmnicul Vechi

Râmnicul De Altădată ar putea fi văzut pe străzile de acum ale orașului Este speranța creatorul unei hărți virtuale cu imagini de arhivă

”Acum câțiva ani, cu nostalgia centrul vechi, în care am copilărit, am creat un grup dedicat Râmnicului de altădată – facebook.com/groups/ramniculdealtadata ” își amintește Liviu-George Dumitru. ”

V-ar plăcea să vedeți o machetă (sau, de ce nu, o reprezentare virtuală a vechiului centru!), să auziți povestindu-se despre vechiul centru, oamenii și poveștile lor? – așa suna provocarea din descrierea grupului.

Am trecut câteva dintre reperele acelor ani și pe o hartă Google, pentru a putea fi identificată ușor în actualul oraș poziția pe care o aveau. Am descoperit apoi că există bloguri și grupuri sau pagini de facebook cu fotografii pe care nu le știam, ale unor oameni care își amintesc mult mai multe despre orașul vechi (valceainimagini.blogspot.com/ sau facebook.com/anticariatcentral) și am remarcat că se discută cu mare entuziasm pe grupuri acele vremuri. Ieri, în prima zi de primăvară a prins contur și ideea pe care am adăugat-o pe grupul ”Râmnicul De Altădată”: plasarea în oraș a unor PANOURI CU FOTOGRAFII VECHI, exact de pe locul de unde au fost făcute acele fotografii.

Autoritățile au datoria morală de a sprijini un astfel de proiect, el ar putea fi materializat, poate, chiar de către Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea sau de un ONG local, de ce nu, cu bani europeni! Ar avea de câștigat turiștii, dar și locuitori trecuți de o anumită vârstă, care ar putea mai ușor să-și amintească de vechiul oraș.

E obligatoriu un minim text de prezentare a istoriei obiectivului, dar adăugarea unui banal cod QR ar permite linkuri către pagini cu mult mai multe informații și fotografii și ar trezi astfel și interesul tinerilor. Printre ei sunt unii care stăpânesc tehnologiile de vârf (inclusiv Virtual Reality, Augmented Reality) și care ar putea fi încurajați de autorități să creeze aplicații pentru telefonul mobil care să ne ghideze între aceste obiective sau chiar imagini 3D ale construcțiilor de atunci, care să permită o călătorie virtuală în timp și realizarea, cu ajutorul unor imprimante 3D, a unor machete ale orașului de altădată.

Prima zi de primăvară a coincis în mod fericit cu aniversarea a 110 ani de la inaugurarea clădirii gimnaziului ”Alexandru Lahovari”, așa că am adăugat pe grup și harta de la tinyurl.com/HartaRamniculuiDeAltadata informații despre liceul cândva absolvit și de mine, dar și o fotografie din primii ani de existență ai edificiului.

Îi invit pe cei care s-au plimbat pe străzile orașului vechi să-și povestească amintirile pe grup, să ajute la identificarea detaliilor din imaginile vechi și a poziționării acestora. Iar anul viitor sperăm, cu implicarea celor menționați, să ne putem plimbă pe străzi, printre panourile cu orașul de altădată și .. cine știe … să ne regăsim amintirile pe unele dintre ele! ”

Liviu-George Dumitru a absolvit la Râmnicu-Vâlcea Școala generală nr. 1 (clasa I a făcut-o în veche a clădire a Școlii cu Ceas) și Liceul ”Nicolae Bălcescu”(și-amintește că avea grijă, împreună cu cel mai bun prieten – Radu Gavrilescu, de ceea ce se auzea în difuzoare, în pauze, prin stația de radioficare a liceului). A realizat la 25 iunie 1992, după prima transmisiune a BBC România la Râmnicu-Vâlcea, programul inaugural al Radio Metronom, in memoriam Cornel Chiriac și , apoi, sute de ore de emisie, în vacanțele de student. A colaborat și la Radio Paradox și Radio Etalon (când nu exista sau cât a fost închis Radio Metronom). În 1995 a inaugurat Radio Europa Nova Timișoara, iar din 2001 își dedică activitatea radioului public, la Radio România Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *