500 de care cu boi au cărat piatră din Păuşeşti Măglaşi pentru a fi construit Colegiul Alexandru Lahovary

Toată lumea cunoaşte acest monument aflat în centrul Râmnicului, o bijuterie arhitecturală, colegiul de acum secular, Alexandru Lahovary. Cu toţii am admirat frumoasa piatră care dă solemnitate acestui templu de învăţătură, de cunoaştere, dar puţină lume ştie de unde provine această piatră.

Piatra a fost adusă cu căruţele nu de departe. Dar a fost şlefuită şi pregătită pentru zidărie de cei mai buni meşteri pietrari din Păuşeşti Măglaşi.

Prefectura de Vâlcea şi toate autorităţile de la finele secolului al XIX-lea, au emis ordin prin care toţi locuitorii din Râmnicu Vâlcea, Vlădeşti şi Păuşeşti care dispun de căruţe să vină contra-cost pentru a ajuta la transportul sutelor de tone de piatră din Păuşeşti.

Se spune că Alexandru Lahovary trecând spre Băile Olăneşti a fost impresionat de arhitectura Mănăstirii Sărăcineşti şi a întrebat de unde este piatra şi apoi a căutat arhitect căruia i-a cerut să facă la Râmnic o şcoală întocmai mănăstirii.

Aşadar piatra a fost adusă de la Păuşeşti, asta după ce peste 130 de zidari şi ucenici se ocupau cu şlefuitul şi tăierea ei în blocuri bune de construcţie. Acestea erau încărcate în cele peste 500 de care cu boi care o transportau la Râmnicu Vâlcea, acolo unde se ridica impresionanta clădire a primului gimnaziu din judeţ.

Pe teritoriul satului Pietrari se află Valea Pietroasei – de la această vale și numele satului. Valea este foarte adâncă iar la confluența ei cu râul Olănești se află o stație de măcinat piatra și o balastieră ce folosește pietrișul adus atât de râul Olănești cât și de Valea Pietroasei. Localnicii ii spun paraului Valea Pietrosii.

Numele satului Pietrari provine de la meseria de baza barbatilor din sat : pietrari , oameni care se ocupau cu exploatarea pietrei din Valea Pietrosii si din valea raului Olanesti.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *