5 iunie 2016 – 5 iunie 2017. Aniversări şi comemorări politice în judeţul Vâlcea

5 iunie, 2016. Începând cu această oră, centralizam, în acea vreme la AGERPRES, rezultatele electorale din judeţul Vâlcea. Asta după ce, în urmă cu doar câteva minute, plecasem de la sediul PER, unde, după numărarea a peste jumătate din secţii, Mircia Gutău era favorit pentru un al treilea mandat la conducerea Primăriei Râmnicului.

La acea oră, situaţia era incertă cu privire la soarta judeţului. Gutău avea un acord, cu Buican, de susţinere reciprocă pentru preşedinţia CJ Vâlcea. Iar numărul de primari PNL era deja, din primele date, covârşitor peste cel al edililor PSD.

La ora 1 noaptea lucrurile stăteau bară la bară în judeţ, totul depindea de voturile pe Râmnicu Vâlcea ale PNL pentru a schimba balanţa.

Numai că nu s-a produs aşa.

Pe 6 iunie dimineaţa, partidul care a centralizat cele mai multe voturi a fost PSD, cu un scor decisiv pe Râmnicu Vâlcea, spre deosebire de PNL, care a înregistrat un dezastru, astfel încât numărul consilierilor judeţeni PSD a fost cu 1 mai mult decât cel al PNL. Acest fapt a marcat, luna următoare, toate negocierile şi a rupt acordul dintre Gutău şi Buican, apărând o alianţă inedită la Vâlcea: PSD – PER – ALDE, ultimele 2 formaţiuni politice fiind, apropo, până pe 5 iunie, la Vâlcea, în opoziţie faţă de social-democraţi.

Cum s-a ajuns astfel încât un PSD care, până acum un an, juca singur în campanie (mulţi considerându-l efectiv învins fără locomotiva populistă Ion Cîlea) să coaguleze două formaţiuni politice (PER, de dreapta, Mircia Gutău declarându-se, în repetate rânduri, ca fiind un jucător pe această parte, provenind din PDL, şi respectiv ALDE, formaţiune, la Vâlcea, desprinsă din PSD, prin disidenţa lui Lovin & Buşu & Grigorescu).

Esenţial de subliniat este faptul că, pe 5 iunie 2016, PNL Vâlcea a fost, singura dată, istoric vorbind, în actuala componenţă, atât de aproape de a conduce judeţul Vâlcea, moment cu care nu se va mai întâlni vreodată, cu prezenta structură, decât dacă vreun meteorit cade şi decimează PSD-ul local.

Nu analizăm momentul Gutău şi Gorghiu, fapt care a generat tăvălugul liberal, ci vom analiza diplomaţia PSD în contextul electoral 2016. PSD a început anul respectiv în corzi, cu o hemoragie de primari pe care PNL îi racola pe rând; se ajunsese ca, la finele lunii aprilie, nu mai puţin de 10 edili PSD să anunţe candidatura pe listele PNL şi se zvonea de încă pe atâţia.

A fost, de departe, strategia politică cea mai proastă cu putinţă a unui partid care, la acea oră, deţinea conjunctural preşedinţia CJ Vâlcea prin poate cel mai antipatic personaj politic din linia I, Gheorghe Păsat. După populistul/popularul Ion Câlea, să vii cu Păsat, asta denotă clar o ruptură absolută a PNL de realitate. Mai ales că avea în mână aşii pentru 2 ani – CJ Vâlcea, iar în această perioadă putea să realizeze minuni. PNL Vâlcea nu a făcut însă nimic, decât nişte asfaltări pe ici, pe colo, pe unde avea primari (care au şi pierdut alegerile), şi alţi kilometri la câţiva primari pe care îi racolau. Păsat, de fapt, se ocupa strict de racolarea de primari. Fenomen absolut invers faţă de cel de acum, în care primari PNL bat la uşa PSD.

PSD a stat cuminte în banca lui şi a aşteptat. PSD a avut însă neobservată o echipă de „legiuni”, invizibilă, compusă din indivizi pe care nimeni nu i-a detectat în primă fază, pentru că erau acoperiţi de aurele lui Câlea sau Vlădoiu. O echipă de care aflasem în urmă cu 4 ani şi care chiar mă amuza cu denumirea pe care Costi Rădulescu i-o dăduse: Caravana celor 3 trandafiri.

Cine compunea echipa? Un uriaş bazin de juniori al PSD, crescut de Lucian Rădulescu şi Costi Rădulescu, o grămadă de tineri, pedestrime, care erau tăbăciţi în luptele electorale, trimişi de mohicanii partidului în linia I, pe uliţele judeţului, şi care, în timp, au creat masa care acum compune conducerea PSD.

PNL nu are aşa ceva, ci doar o gardă pretoriană guralivă, redusă ca număr şi care se consideră atotştiutoare, atotcunoscătoare, inşi care au pus coada la prună, mai mult zgomotoşi decât executanţi.

Aşadar, în timp ce PNL racola primari, un fel de head-hunting, PSD lucra în tranşee, cu aceşti infanterişti nevăzuţi, care consolidau prietenii, ţineau defensiva destul de bine, mergeau în teren zi de zi şi efectiv construiau o infrastructură, pe care nimeni nu a văzut-o decât după alegeri.

Alt moment de o labilitate covârşitoare a PNL Vâlcea a fost desemnarea candidatului la municipiu. După Păsat, PNL a reuşit miraculos să-l găsească pe al doilea personaj caraghios politic, Grig Crăciunescu, un Robocop de stil nou, total pe dinafara politicii, un ins care, în mod schizoid, a crezut că… chiar va câştiga alegerile (locul IV!!!!). Toată lumea din apropierea PNL a spus conducerii că se merge spre dezastru cu un Grig, cu o gardă pretoriană agasantă, dar nu a contat! „Vom câştiga”, ăsta era mesajul. Cât de penibilă a fost madam Gorghiu la Vâlcea când i se adresa lui Grig cu „domnule primar”! Şi acum mă amuză.

PSD face un joc admirabil, deşi extrem de periculos. Renunţă la bâlbâielile lui Matei şi îl importă pe Romeo Rădulescu. Extrem de periculos părea atunci, pentru că risca să-şi antagonizeze un posibil aliat (Mircia Gutău), dar aici diplomaţia Răduleştilor de a nu folosi verbiajul candidatului în campanie se pare că a fost de bun augur, judecând azi. Romeo Rădulescu evident era mai bun decât Robocop Grig, iar PSD putea obţine, în cel mai mare bazin electoral, Râmnicul, un scor peste PNL. Ceea ce s-a şi produs. Chiar şi ALDE, prin Remus Grigorescu, a adunat voturi care au zdrobit exponatul PNL.

Aşadar, în timp ce PSD Vâlcea se replia la fiecare mutare a PNL, liberalii vâlceni construiau un castel de cărți de joc, uriaș chiar, dar care a fost spulberat pe 5 iunie 2016.

Alianța PSD-PER- ALDE a funcţionat ceas la Vâlcea, iar în decembrie a dat şi majoritatea parlamentarilor vâlceni, în ecuaţie intrând un personaj charismatic, crescut la şcoala Gutău: Eugen Neaţă.

La un an de la alegeri, PNL nu a găsit formula magică. Băjbâie după mesaj, aleargă după electorat de stânga, avem, la municipiu, un Giosan care nu ştie să se definească. E progresist? E tradiţionalist? Sau e doar un intelectual Contributors şi 22-ist?

Şanse sunt foarte mari ca un USR sau altă formaţiune de dreapta să crească în următorii 3 ani, în respect faţă de electoratul de dreapta.

Pe acest fundal, PSD domină judeţul, semn că partidul nu a stat în Ion Cîlea, Persu sau Vlădoiu. Partidul a stat şi rezistă printr-o pedestrime impecabilă, majoritatea tineri între 20 – 35 de ani, care nu au chip, ci lucrează într-o echipă. Tipi de gaşcă, de chefuri, de muncă şi care asigură suportul (fabrica) vârfurilor seniorale de partid.

Economic, Vâlcea? Nu merge prost, dacă ne uităm la statistici, politica e una, viaţa economică e alta, iar perspectivele sună chiar bine.

Despre preşedintele Rădulescu nu comentăm noi. Nu prea aduce cu Ion Cîlea, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este bine. PSD Vâlcea a devenit un partid frecventabil, apropo, o stare de spirit cum era, odinioară, PDL-ul lui Mircia, Samy, Romulus… Iar PNL Vâlcea seamănă parcă, din ce în ce mai mult, cu PSD-ul lui Câlea, Persu, Vlădoiu, Bleotu… etc…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *