În Râmnicu Vâlcea nu a fost revoluţie dar avem revoluţionari….Păi de ce?

În Râmnicu Vâlcea nu a fost revoluţie şi nici nu ar trebui să existe revoluţionari cu acte. Din păcate, sunt câţiva şi nu puţini.

Eu aveam 14 ani şi momentul de graţie, la Râmnic, a fost acela când radiourilor au început să emită şi ulterior televiziunea română cu Mircea Dinescu, dar asta după fuga cu elicopterul.

Asta nu înseamnă că vâlcenii nu erau la curent cu evenimentele din România, atât din Timişoara cât cele recente din Bucureşti.  Numai că niciun vâlcean nu a ieşit în stradă pe 21 decembrie, aşa cum s-a întâmplat în 18 oraşe martir din România.

În rest, snoavele cu niscai dizidenţi care au scris pe ziduri sau alte năzbâtii, sunt doar legende urbane. Nu a existat o revoltă populară, nu a existat un protest împotriva Ceauşeştilor, cât timp aceştia erau la butoane.

În Râmnicu Vâlcea nu s-a ieşit în stradă până la momentul “fugii cu elicopterul”. Ulterior acestui eveniment când s-a putut observa la televizor fuga Ceauşeştilor de pe acoperişul CC-ului, centrul oraşului nostru s-a populat. Primii din păcate, care au pătruns în sediul Prefecturii (Judeţenei de partid) au fost valutiştii de pe Terasă şi echipa lui Vasile Gorun. Rămâne celebra imaginea cu “zidarul” aruncând de la etaj tablourile lui Ceauşescu şi manuscrisele acestuia.

În rest, după ora 12, vineri pe 22 decembrie, Județeana  de Partid a fost ocupată de cei care ulterior au devenit revoluționari. Revoluționari împotriva a ce? Că Ceauşeştii fugiseră iar în câteva ore au fost prinşi. Împotriva FSN-ului?

În Râmnicu Vâlcea nu s-a tras, nu a murit nimeni, din fericire. Manipulările de rigoare au fost, însă, cu ape otrăvite, cu baraje ameniţate…

Revenind însă la capitolul Revoluţie la Râmnicu Vâlcea şi revoluţionari, de bun simţ, ar trebui ca aceia care au certificate de revoluţionar (cu excepţia vâlcenilor care au fost prezenţi în restul oraşelor martir) să le predea în tăcere.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *