Joi seara, după 9 ani, Casa de Cultura Dragoş Vrânceanu a reintrat în patrimoniul Băbeniului

În seara zile de joi, după mai bine de 8 ani de aşteptare, la Băbeni a fost inaugurată una din cele mai vechi case de cultură din Vâlcea, vorbim de Casa „Dragoş Vrânceanu”, instituţie înfiinţată în 1930.

Astfel, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, parlamentarilor vâlceni,   a oamenilor de cultură, au fost redeschise porţile acestui aşezământ cultural. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire în memoria personalităţilor locale care şi-au adus aportul la promovarea culturii, tradiţiilor şi valorilor identitare ale acestui areal.

Slujba s-a oficiat la Biserica cu Hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi „Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel”.

Uletrior a avut loc slujba de sfinţire a Casei de Cultură „Dragoş Vrânceanu”, oficiată de ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Eparhiei Râmnicului.

În cadrul evenimentului a avut loc expoziţia de icoane realizate de membrii Cercului de pictură sub genericul „Dialog plastic” dar şi inaugurarea muezului tradiţiilor păstoreşti, Băbeniul fiind cunoscut ca un oraş întemeiat de ciobanii ardeleni, din Mărginime, migraţi în secolele XVII – XVIIII

Ziua inaugurării Casei de Cultură s-a încheiat cu un program artistic susţinut de grupele de dansuri populare ale Casei de Cultură „Dragoş Vrânceanu” .

„A fost o dorinţă mai veche a mea, de când am revenit la primărie, de a oferi băbenarilor din nou o casă a culturii. Loc unde am crescut-o cu toţii, la festivaluri, filme, concerte, serbări, simpozioane. Este un loc de suflet al oraşului nostru.  Anul viitor ne vom ocupa de parcul din faţa acestei clădiri”, a spus primarul Ştefan Bogdan.

Prezent la ceremonie, preşedintele Constantin Rădulescu a oferit directorul Casei de Cultură o icoana şi a urat cât mai multe evenimente specifice acestei zone.

„De ce nu? Poate vom organiza aici o ediţie specială a Festivalului Colindului Vâlcean. Este o zonă bpgată în tradiţii, zonă de confluenţă între spiritul transilvănenilor şi al celor din Ţara Românească. Aici ambele ramuri ale neamului românesc au construit un oraş frumos, plăcut, aflat în plină dezvoltare. Un oraş în care investiţiile publice ale administraţiei au premers şi au stimulat pe cele private”, a spus Rădulescu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *