Mălaia este numele pe care l-a primit Raiul, după cum a vrut Dumnezeu

Mălaia. O comună cât un ţară, o ţară cât un regat, un regat cât un munte…

Poveştile toate pe care magii, munţii, vrăjitorii din alte timpuri, Raiul pare că a fost mai întăi aici înnodat de Creator. După ce a fost părăsit de toate cele rele, mare Grădină a primului cer a fost botezată simplu: Mălaia.

Pentru că aici este clar locul unde Dumnezeu a creat Raiul de început. Cum urci pe drumul vechi al mocăniţei scoasă de istore şi de timp şi apoi, treci de satele răzleţe ale Brezoiului, păşeşti în Olimpul Vâlcii. Începând de la Sălişte şi până dincolo de Puru, sus, pe Transalpina, acolo este Mălaia. Colţul de nord al vastului ducat se sprijină de Frumoasa iar colţul de jos, vine peste Munţii Lotrului.

Mălaia este un crâmpei, o şoaptă peste timp, un frumos şirag de perle culese şi udate de râul Lotru de la bărbia Voinesei până în creştetul Brezoiului. Între cele două se află frumuseţea magnifică a Mălaiei.

Cascade, creste care leagă cerul, case de ciobani ardeleni, pensiuni zvelte, drumuri care se pierd în văgăuna muntelui, lacuri contruite de om, încercând să imite Zeii. Ecouri. Este comuna unde ecoul unui cântec se aude de la Brădişor până sus pe Transalpina. Se loveşte precum o sferă de toate mărginile lumii.

Cine vine la Mălaia, rămâne definitiv prizonier al îngerilor care mai ies pe înserat dintre brazi şi cutreieră ulliţele acestui conton de munte.

Toamna stă puţin aici la Mălaia. Preţ de câteva săptămâni. Cât să pună pe jos mantia de frunze, să gonească greierii spre sud, să închidă corolelele ultimelor flori, să dea duh sfânt coşurilor de fum şi apoi să invite iarna în tango pe Valea Lotrului.

Raiul dintâi pe care puţină lume şi-l aminteşte este aici, la Mălaia, un album real, album cu figuri sculptate de munte, cu ape care cad spânzurate, cu peşteri şi lacuri. Cine vrea să vadă raiul de început, să vină la Mălaia…

Sigur va gusta din mâncarea zeilor din Olimp şi va rămâne fermecat pe veci.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *