Primăria Lăpuşata va achiziţiona utilaje prin GAL

Primarul Nicolae Joiţa din Lăpuşata doreşte achiziţia unui utilaj prin GAL, spunând că este foarte util pentru deszăpezire şi alte lucrări edilitare.

“Este foarte necesar un  astfel de utilaj în patrimoniul primăriei care, ne poate ajuta să nu cheltuim bani pe închirieri sau alte contracte mai puţin avantajoase. Acum studiem ofertele de la mai multe firme şi încercăm să ne încadrăm în sumele pe care le putem primi prin GAL”, spune Joiţa.

De fapt mai mulţi primari din Vâlcea spun că vor folosi banii pe care-i pot accesa prin intermediul grupurilor de acțiune locală (GAL) pentru a achiziționa buldoexcavatoare, utilaje pe care să le utilizeze inclusiv pentru deszăpezirea drumurilor de interes local pe timp de iarnă. De ce o asemenea preferință și de ce este extinsă la o scară atât de largă? O explicație ar fi aceea că sumele pe care le pot extrage sunt atât de mici încât banii nu ar ajunge pentru altceva în afară de utilaje.

La un GAL cu suma totală aprobată de 2,8 milioane de lei și 13 administrații publice afiliate, suma pe care o poate accesa o primărie este de 54.000 de euro. În varianta unui proiect cu finanțare nerambursabilă de 50%, o unitate administrativ-teritorială se poate gândi la o investiție de 108 milioane de euro.

Aici se încadrează şi Lăpuşata, comună aflată în plin proces de dezvoltare.

În comuna Lăpuşata s-au încheiat lucrările de asfaltare pe vechiul PNDL  iar acum se continuă construirea rigolelor în toate cele şapte sate.  de curând Ministerul Dezvoltării a aprobat 439,561.49 lei – finanţarea refacerii podului peste râul Cerna, în cătunul Bungeți, sat Săruleşti, precum şi extinderea reţelei de canalizare apă uzată şi menajeră pe o distanţă de 6 km, în comuna Lăpuşata, în valoare de 1,877,034.60 lei.

” Acest pod va asigura accesul circulației din centrul comunei către cătunul Bunget, iar în viitor, către comuna Roești. Totodată, este foarte bine că vom putea extinde şi reţeaua de canalizare în comună. Lucrăm la documentaţii să le depunem în timp util pentru a semna contractele”, a specificat primarul Joiţa.

AP

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *