Agricultura vectorul economic al comunei Diculeşti

Aşa se dărâmă un mit! Un mit economic despre sudul Vâlcii. Peste tot se spunea că, în timp ce nordul judeţului este bogat, având munte, zootehnie, turism, sudul judeţului, fiind mai oltenesc, se află la limita sărăciei.

Nu e aşa. Dimpotrivă, sudul judeţului Vâlcea devine unul din cele mai bogate ţinuturi, exact prin ramura care a fost cea mai ignorată – agricultura. În sudul Vâlcii, se practică, la scară mare, o agricultură modernă, mecanizată în sistem cooperatist.

Da, să nu vă mire, de la Lungeşti, Şuşani, Valea Mare, la Făureşti, Diculeşti, Bălceşti, avem de-a face cu un areal unde lucrează cele mai mari asociaţii agricole, unde terenul este arendat până la 90% şi unde ţăranii chiar o duc bine.

În aceste comune s-a terminat de mult cu sapa în spinare, cu pierdutul zilei în arşiţă, la prăşit, semănat etc.. Agricultura din această parte a judeţului a câştigat pariul economic, iar, din fericire, arenda se extinde.

Dacă până acum câţiva ani ţăranii erau extrem de reticenţi în a da pământul în arendă, există acum o cerere mult mai mare, pentru că exemplul celor care au avut curajul să ofere pământul la asociaţie i-a determinat şi pe alţii acum să dorească acest lucru.

La Diculeşti toată suprafaţa agricolă este arendată iar localnicii sunt mulţumiţi.

“Anul ăsta, mă refer la vară, avem temperaturi mai preietenoase decât în alţi ani. Asta e un semn că vom avea o campanie bună agricolă. Recolta de grâu se preconizează a fi bună. Dar nu doar la grâu ci şi la rapiţă, la floarea soarelui, la porumb”, spune primarul Armand Cupăreanu.

În Diculeşti se dau la arenda 500-600 kg/ha. ne referim la o localitate care are  90% teren arendat. Sunt 5 societati care au arendat terenurile agricole. 3 sunt din ţară şi 2 locale. Productia la grau 3500- 4000/ha si la rapita 23 to/ha.

Mai mult recent comuna Diculeşti a primit aprobarea pentru introducerea gazului metan, condiţie obligatorie pentru dezvoltarea unei putrernice zone agro-industriale în regiune, spune Cupăreanu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *