3000 de turişti străini în Râmnic, 1250 în Horezu în anul 2016

Un număr de 3000 de turişti străini au fost înregistraţi anul trecut în Râmnicu Vâlcea din totalul de 8.500 care au fost prezenţi în judeţ.

Paradoxal, pe următorul loc nu regăsim nici măcar una din staţiunile balneologice, ci Horezu, unde 1250 de turişti au fost înregistraţi. Urmează Călimăneştiul cu 870, Govora şi Olăneşti, cu câte 400 fiecare şi Ocnele Mari, cu ceva peste 200 (204) de turişti străini.

Turişti străini au mai fost înregistraţi de ordinul zecilor, însă la Măldăreşti, Drăgăşani, Măciuca, Costeşti, Voineasa, Vaideeni, Bărbăteşti, Brezoi şi Mălaia.

După naţionalitate, pe primul loc se află italienii, urmaţi de nemţi, polonezi, belgieni, austrieci, maghiari, chinezi şi ruşi.

Analizând datele de mai sus, Râmnicu Vâlcea deţine primul loc, nu prin prisma vreunei oferte turistice de excepţie, ci prin faptul că este reşedinţă de judeţ, iar aici, şi oamenii de afaceri străini care au fost găzduiţi pentru o singură noapte au fost consideraţi turişti, deşi, probabil, scopul lor a fost unul strict legat de business.

Surprinzătoare este prezenţa pe locul 2 a oraşului Horezu, destul de mediatizat pe plan extern prin prisma celor două obiective UNESCO, ceramica şi mănăstirea, dar şi prin apropierea de Transalpina.

Staţiunile balneare vâlcene nu au reuşit să dea lovitura pe piaţa turismului extern, ignorând, cu siguranţă, o piaţă destul de mare – Federaţia Rusă. Se ştie că ruşii sunt, la această oră, după asiatici, cel mai numeros grup turistic din Europa.  Aici ar trebui să se concentreze autorităţile locale.

În ceea ce priveşte localităţile rurale, cu siguranţă, deşi numărul vizitatorilor străini variază între 87 (Măldăreşti) şi 11 (Voineasa), se poate spune că este vorba strict de turism.

Din păcate, numărul acestora este foarte redus, ceea ce înseamnă lipsa unei strategii locale de marketing şi spaţii de cazare fie reduse ca număr, fie mai puţin generoase la nivelul condiţiilor adecvate unui turist din Europa de Vest.

Aşadar, cu un număr de 8.500 de turişti străini, Vâlcea ocupă abia poziţia 29 în clasamentul naţional, fiind cu mult în urma Doljului, Galaţiului etc., judeţe care nu au potenţialul nostru.

În concluzie, lipsa unei strategii de marketing la nivel judeţean, a unei infrastructuri rutiere de calitate, a unui plan care să cuprindă global tot potenţialul nostru plasează Vâlcea în a doua jumătate a clasamentului din punctul de vedere al atractivităţii pentru turiştii străini.

Din păcate, potrivit Eurostat, şi România se află pe locul 23 la nivel european în materie de turişti străini, doar 2 milioane vizitând ţara noastră în 2015.

În România, primele trei locuri revin Bucureştiului, Braşovului şi Sibiului.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *