30 septembrie: Ziua Botswanei, ţara cu un fluviu care se varsă…nicăieri şi a cărei monedă se numeşte “Pula”

Ziua națională a Republicii Botswana se sărbătorește la 30 septembrie, dată la care, în anul 1966, și-a proclamat independența față de Marea Britanie.

Botswana este așezată în sudul continentului african, fără a avea acces direct la Ocean. Se învecinează cu Africa de Sud, la sud, cu Namibia, la vest și la nord, cu Zimbabwe la est, iar într-un punct din nord — cu Zambia. Mai exact, localitatea de graniță Kazungula, situată pe cursul râului Zambezi, este punctul de întâlnire a patru state, Botswana, Zimbabwe, Zambia și Namibia, notează site-ul www.botswanatourism.co.bw.

Din punct de vedere geografic, Botswana este dominată, în mare parte, de deșertul Kalahari, un platou cu o înălțime medie de 1.100 metri peste nivelul mării, care ocupă circa 84% din suprafața țării, potrivit site-ului menționat anterior.

Cea mai mare parte a populației este concentrată în partea de est a țării. Aici, relieful este mai variat, zonele joase fiind punctate de inselberg-uri, care, conform Dicționarului enciclopedic (1999), sunt înălțimi izolate formate din roci dure, cu pante abrupte, care se ridică izolat deasupra câmpiei de eroziune înconjurătoare, în regiunile cu climat arid. De asemenea, în sud-est, relieful este ceva mai înalt, bucurându-se, totodată, de o cantitate mai mare de precipitații decât restul țării, ceea ce conferă terenului o fertilitate mai mare și un potențial agricol mai crescut, cu toate că nici aici altitudinea medie nu este mai mare. Tot în sud-est este situată și capitala Gaborone.

În partea de vest, se întinde o mare parte din deșertul Kalahari, acesta ocupând 84% din suprafața țării. Deșertul Kalahari depășește, însă, cu mult, teritoriul statului Botswana, ocupând suprafețe mari și din Africa de Sud, Namibia și Angola.

Deșertul Kalahari este ușor diferit față de ceea ce ne-am putea imagina, în sensul că este acoperit, în mare parte, de vegetație, cu tufe, arbori și pășuni întinse acoperite cu iarbă. Suprafața relativ plană a deșertului este întreruptă, pe alocuri, de văi joase, de dune de nisip, de numeroase bazine și, în nord-vest, chiar de dealuri izolate, cum ar fi Aha, Tsodilo, Koanaka sau Gcwihaba. Majoritatea bazinelor se umplu cu apă în sezonul ploios, iar suprafața lor dură ajută la păstrarea apei un timp mai îndelungat, fără să fie imediat absorbită în sol, un aspect deosebit de important pentru viața sălbatică din deșert.

Deșertul Kalahari cuprinde și o zonă distinctă, respectiv delta Okavango, atipică, presărată cu palmieri. Delta a fost formată de fluviul Okavango, care izvorăște din Angola și care, nereușind să ajungă până la ocean, se varsă în nisipurile deșertului, creând, astfel, o oază mlăștinoasă în mijlocul deșertului. Delta ocupă 15.000 km pătrați în nord-vestul țării, fiind, astfel, cea mai mare deltă din lume formată la interiorul continentului.

Delta Okawango, regiune inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este foarte bogată în floră și în faună, fiind habitatul unora dintre cele mai trainice populații de mamifere pe cale de dispariție din lume, cum ar fi ghepardul, marele rinocer alb și rinocerul negru, câinele sălbatic african, leul, toate acestea fiind adaptate la viața în mediul umed, notează site-ul whc.unesco.org. Un aspect deosebit întâlnit în această deltă este acela că atât plantele, cât și animale și-au sincronizat ciclurile biologice cu perioadele de precipitații și cu creșterea debitului fluviului care o alimentează. Habitatul natural este foarte diversificat și include râuri și lagune permanente sau sezoniere, mlaștini permanente, lunci și păduri. Fiecare dintre aceste habitate cuprinde specii distincte de organisme acvatice, reptile, păsări și mamifere. Delta Okavango este renumită pentru marea diversitate de păsări, cu 24 de specii pe cale de dispariție. De asemenea, în Botswana se află cea mai mare populație de elefanți din lume, cu circa 130.000 de exemplare, majoritatea lor trăind tot în delta Okavango.

O altă trăsătură specifică a reliefului din Botswana este reprezentată de bazinul Makgadikgadi, din nord-estul țării, format din mici lacuri sărate, care ocupă circa 12.000 km pătrați, notează site-ul www.botswanatourism.co.bw. Aceste lacuri se formează îndeosebi în sezonul ploios, în bazine de dimensiuni diferite, separate între ele de dune de nisip, mici insule sau peninsule formate din roci dure sau de suprafețe de deșert. În aceste bazine, nu poate crește vegetația, dar extremitățile sunt acoperite de pajiști. Tot în aceste zone mărginașe cresc baobabi masivi, care creează un peisaj deosebit. Se distinge Rezervația Makgadikgadi, cu o suprafață de 3.900 km pătrați, caracterizată de pajiști întinse și de păduri de acacia. În nord, rezervația se învecinează cu Parcul Național Nxai Pan. Sezonul ploios oferă turiștilor un adevărat spectacol al animalelor sălbatice, de la gheparzi și lei, la zebre și antilope, hiene și elefanți.

Clima este semi-aridă, cu două anotimpuri principale, vara — din noiembrie până în martie, și iarna — din mai până în august, potrivit site-ului www.botswanatourism.co.bw. Vara aduce temperaturi foarte ridicate, dar acesta este și sezonul ploios. Cantitățile de ploaie variază, însă, de la o regiune la alta. În timp ce într-o zonă poate ploua torențial, la 10-15 km distanță este posibil să nu plouă deloc. De asemenea, după ploaie soarele este atât de puternic, încât mare parte din apa pluvială se evaporă înainte de a fi absorbită de sol. În timpul iernii nu plouă, iar temperaturile variază destul de mult, îndeosebi de la zi la noapte. Lunile care fac legătura între aceste două anotimpuri, respectiv aprilie-mai și septembrie-octombrie, sunt, de asemenea, secetoase, dar temperaturile nu sunt atât de ridicate ca cele din timpul verii, iar noaptea nu scad la fel de mult ca în nopțile de iarnă.

Fără a fi celebră printre destinațiile turistice africane, Botswana beneficiază de o bogăție naturală impresionantă, cu particularități deosebite, ce poate oferi ingredientele necesare pentru o vacanță deosebită, plină de aventură, în mijlocul naturii.

Pula este moneda folosită în Botswana, 1 pula = 100 thebe. Pula literal înseamnă ploaie în Tswana/SeTswana, deoarece ploaia este foarte rară în Botswana din cauza cantității reduse de precipitații ce caracterizează clima deșertului Kalahari.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *