„Baronii”, „Conservatorii” sau „Moderaţii”? Cine va prelua PSD după condamnarea lui Dragnea?

Nu e niciun secret, pentru nimeni, că, în laboratoarele PSD, se fac calcule la rece pentru era post-Dragnea.

Dat fiind eşecul OUG nr. 13, dar şi evoluţiile din procesul liderului PSD, când cele două tinere din Teleorman l-au denunţat pe Dragnea, se pare că lucrurile converg spre o viitoare condamnare. Această condamnare, judecând matematic, ar putea surveni în mai – iunie, cel târziu, dacă mergem pe acest scenariu, şi nu pe cel al achitării.

În consecinţă, chiar şi cei mai loialişti social-democraţi din acest moment se gândesc la evoluţiile ulterioare ale partidului şi, implicit, se fac calcule cu privire la conducerea PSD de după momentul Dragnea.

Lucrurile se întrevăd de pe acum şi deja se distanţează pregnant trei grupări  în partid, care, în perioada următoare, odată cu termenele din procesul lui Dragnea, vor ieşi din ce în ce mai mult la lumină.

Pe aceste grupuri le vom numi, funcţie de liderii neoficiali care le coagulează, „Baronii”, „Ultraconservatorii” şi „Moderaţii”. Acestea sunt cele trei grupuri care se vor confrunta, mai mult sau mai puţin la vedere, pentru preluarea partidului în era post-Dragnea.

Prima mişcare pe scena politică a făcut-o grupul Baronilor, unde lider se pare a fi şeful organizaţiei PSD Olt, Paul Stănescu, unul din ultimii baroni ai social-democraţilor care au scăpat valului de epurări DNA din ultimii 5 ani, val în urma căruia au picat Cozma, Nicolescu, Duicu, Nicuşor Constantinescu, Boşcodeală etc. Paul Stănescu a făcut întâia mutare atunci când a elaborat rezoluţia de fidelizare pentru Dragnea şi cabinetul Grindeanu, dar şi de exmatriculare a lui Chirica. O mişcare extrem de abilă, prin care a executat o lovitură de imagine, arătându-i lui Dragnea că este un locotenent fidel, dar şi o recunoaştere în teritoriu,  pentru a vedea care îi sunt aliaţii şi, totodată, eliminarea din faţă a pretendenţilor la tron. La apel au sărit imediat Dâmboviţa, Constanţa, Olt şi Vâlcea. E clar că acestea sunt organizaţiile fidele lui Stănescu în viitorul parcurs, din era post-Dragnea, de preluare a şefiei PSD. Gruparea este una de factură 2000 – 2004: social-democraţii din era Năstase, nobilii feudali pe moşia lor, cu o largă autonomie în teritoriu, un fel de jupâni, care prind foarte bine în zona de sud a României.

A doua grupare este cea Ultraconservatoare, unde deja se detaşează pregnant Şerban Nicolae ca lider. Este o grupare stalinistă, aripa dură din partid, marcată clar de Nicolicea, Codrin Ştefănescu, Ţuţuianu. Este grupul radical, neflexibil, cel care se apropie mai degrabă de modelul Ion Iliescu, dar cu gulere albe. Aceştia sunt durii PSD, cei de la centru, care sunt vocali, lipsiţi de maleabilitate, sunt cei care au fost şcoliţi la casele baronilor din perioada 2000 – 2004 şi care vin din spate cu forţa lipsei de scrupule. Aici există un duet interesant Firea – Nicolae, cei doi luptându-se neclintiţi pentru şefia grupului.

Ultima grupare, cea a moderaţilor, are deja un lider, cuminte încă, cel reprezentat de premierul Grindeanu. Acestuia i se pot alătura, pe viitor, Mihai Chirica de la Iaşi, Cătălin Ivan, Jianu, dar şi organizaţiile moderate din Ardeal. Această grupare va coagula intelectualii din PSD, cei care militează pentru un partid flexibil, orientat spre valorile stângii europene.  Cea din urmă tabără este însă în antiteză atât cu gruparea baronilor, cât şi cu cea ultraconservatoare, fiind acuzată de o oarece deviaţie de dreapta şi de îndepărtare faţă de principiile şi rădăcinile PSD-ului străvechi.

Aceste grupări, momentan aflate în faze de germinaţie, vor avea un parcurs demn de văzut în perioada următoare, paralel cu etapele procesuale ale lui Dragnea. Cert este un lucru – lupta pentru şefia partidului va fi una extrem de dură, pentru că cele trei entităţi vor dori să aibă un cuvânt de spus. Consecinţele acestor lupte ar putea fi chiar imprevizibile. În cazul unei victorii a moderaţilor, ceea ce e greu de prevăzut (au cele mai mici şanse), s-ar putea genera o scindare în partid pe modelul FSN ’91. Aripa radicală ar putea părăsi partidul, promovând un alt PSD, unul mulat peste un electorat prototip RTV. În cazul victoriei conservatorilor sau baronilor, moderaţii vor fi puşi cu botul pe labe sau, în cel mai nefericit caz, expulzaţi.

Astfel, mergem înainte şi spunem că, în cazul victoriei baronilor, candidat la preşedinţie, în 2019, din partea PSD, ar putea fi Darius Vâlcov; în cazul victoriei Ultraconservatorilor, candidat ar fi Gabriela Firea, iar în cazul moderaţilor, candidatul ar fi Grindeanu.

Toate acestea vor apărea la lumină odată cu condamnarea lui Dragnea. Însă, dacă Liviu Dragnea va fi achitat, acesta are sarcina clară de a reuşi să omogenizeze partidul. Iar Dragnea pleacă cu prima şansă la prezidenţialele din 2019.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *