Vlădeşti, prima comună urbană din judeţ sau oraşul de la vest de Râmnic

Vlădeşti, prima comună urbană din judeţul Vâlcea a devenit an de an, prima opţiune pentru cei care vor să se retragă din municipiu, spre sat, dar spre un sat european, care în următoruii ani va rivaliza cu un oraş în miniatură, pe Drumul Staţiunilor Vâlcene.

Strategia administraţiei locale din Vlădeşti, de a dezvolta astfel comunitatea a atras mai întâi la sat copiii sau nepoţii celor din comună, care au început să se întoarcă acasă şi să investească în casele părinteşti, în case noi, iar ulterior Vlădeştiul a devenit atractiv şi pentru alţii.

La această oră Vlădeşti este cea mai căutată comună din judeţul Vâlcea, atât datorită dezvoltării economice, a utilităţilor, a dispunerii geografice pe drumul spre Băile Olăneşti, cât şi a distanţei foarte mici faţă de Râmnicu Vâlcea, sunt maxim 7 km între centrele celor două localităţi.

Astfel Vlădeştiul este cea mai dezvoltată comună a judeţului Vâlcea, potenţialul imobiliar fiind accentuat de faptul că aproape toate străzile sunt asfaltate şi cu utilităţi, dar mai ales pentru că este la 15 minute de Râmnic. Mulţi preferă să îşi cumpere o casă sau un teren în satele de aici pentru considerentele enumerate, dar şi pentru că preţurile încă sunt acceptabile. Sunt 2 complexe imobiliare dar există proiecte pentru alte 2.

“Statistic, din păcate, satul românesc îmbătrâneşte, iar în fiecare an, în medie, nouă sate din România dispar, efectiv ele mor din cauza migrării populaţiei spre zona urbană. La Vlădeşti se întâmplă fenomenul invers. Fenomenul este similar şi la Budeşti, Mihăeşti sau Bujoreni, fără lipsă de modestie, însă, Vlădeştiul rămâne însă pe primul loc, la nivel imobiliar”, spune edilul Sorin Ghiţă

Primăria Vlădeşti  situată chiar în centrul comunei, va intra în acest an în renovare dar şi centrul civic, unde va apărea o piaţetă de tip parc. Totodată primăria vine în întâmpinare şi celor care vor să investească în zonele periferice, Trundin, Lacul Frumos, unde se speră pe  o valorificare a potenţialului agro turistic.

Se va continua programul de extinderea a trotoarelor, aleilor de plimbare, mobilier urban, vegetaţie, adică un sapţiu verde îngrijit.

De altfel comuna Vlădeşti poate întruni fără probleme punctajul necesar pentru a fi considerată oraşul de la vest de Râmnicu Vâlce.

Oraşele trebuie să îndeplinească următorii indicatori minimali: număr locuitori – 5.000, populaţia ocupată în activităţi neagricole – 75%, dotarea locuinţelor cu instalaţii de alimentare cu apă – 70%, dotarea locuinţelor cu baie şi WC în locuinţă – 55%, număr de paturi în spitale la o mie de locuitori – 7, număr de medici care revin la o mie de locuitori – 1,8, unităţi de învăţământ – liceal sau altă formă de învăţământ secundar, dotări culturale constând în săli de spectacol, biblioteci publice, spaţii pentru activităţi sportive, locuri în hoteluri – 50, 50% din lungimea străzilor să fie modernizată, 60% din lungimea străzilor să aibă reţea de distribuţie a apei, 50% din lungimea străzilor să aibă conducte de canalizare, prezenţa unei staţii de epurare cu treaptă mecanică, 60% din lungimea străzilor să aibă reţele de hidrante exterioare pentru stingerea incendiilor, spaţii verzi (parcuri, grădini publice, scuare) – 10 metri pătraţi/locuitor, depozit controlat de deşeuri cu acces asigurat.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *