Brezoi, frumoasă capitală vâlceană a turismului montan

După mulţi ani, oraşul Brezoi, capitală de munte, fermecător târg la saşilor şi italienilor, al loviştenilor şi Lotrilor îşi pune azi în valoare tot farmecul montan de care dispune.

Astăzi orăşelul de la vărsarea Lotrului este un frumos târg cochet, o metamorfoză uriaşă dinspre vechiul oraş industrial la o staţiune ecologică unde administraţia s-a ostenit să schimbe amorful cotidian într-un nou şi plin de viaţă oraş. Locuri fermecătoare au început a ieşi la iveală!

În preajma Brezoiului stau minunăţii ale Munţilor Căpăţânii şi Lotrului. Parcul Naţional Cozia şi-a extins aria şi prin stâncăriile Doabrelor. Astfel valoarea munţilor la poalele căruia se află Brezoiul adaugă farmec acesti tinut. Valea Satului, enigmatică, strânsă între munţi, duce spre locurile stâncoase ale Narăţului, acolo unde floarea de colt îşi află locuri ascunse. Pe malul stâng al Lotrului stau căile care duc spre stâncăriile Doabrelor. Imense carapace de testoase încremenite in piatră. Deasupra lor, cate un dinte de rechin preistoric duce catre vreun varf de unde pare ca drumul se sfirseste daca nu stii locurile ascunse care te conduc pe mai departe.

Prin cotloane bine ascunse isi afla loc floarea de colt, la altitudini deosebit de joase. Pe coaste insorite, gingasa floare a deditelului, prin culorile sale aprinse, aduce cerul pe pamant. Si cand dezlegi misterul tancurilor Doabrelor printre care te strecori, te intampina oaza de liniste a Poienii Sulitei.

Pe malul drept al Lotrului, de cum intri pe calea lui lunga, cu muchii stancoase si paduri aninate pe coaste, parca si mai abrupte, te intampina cetatea inalta a Foarfecii si mai apoi lunga cale spre Pietrile Goale si Sturii lui Pavel, stanci ridicate pana la cer. Ar fi poate de ajuns sa-ti umpli sufletul si ochii cu frumusetile deosebite ale acestor locuri.

Acesta este doar un crâmpei de Brezoi, frumosul arhipeleag de versanţi care străjuie Gura Lotrului. Un labirint de munte, un sonet al Vâlcii.

“Brezoiul a intrat într-o nouă eră. Istoria şi prezentul, matura şi urbanul, turismul şi vatra oraşului sunt definiţii care vor face acest oraş capitala de munte a turismul vâlcean. Avem un parcurs clar, bine definit şi sunt convins că şi oamenii de aici au început să creadă în calitate. iar noi suntem deja obligaţi să menţinem ştacheta”, spune primarul Robert Schell.

De altfel, Valea Lotrului va fi în următorii cinci ani, destinaţia turistică a României, numărul de turişti care au venit aici în ultima perioadă a crescut exponenţial, oferta este diversificată iar Brezoiul este poarta de intrare ţăn două regate – Ţara Lotrului şi Ţara Loviştei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *