Făcând jogging seară de seară prin România de Europa

Unde a greşit de fapt PSD? Nu mă refer la ordonanţa dată în prag de seară, de fapt nu mă refer la demersul concret pe care l-au făcut. Mă refer la o eroare sociologică, în capcana căreia au căzut. Pentru a doua oară în decurs de 2 ani (prima dată în nov 2014). O eroare în care a căzut mai toată clasa politică, nu doar PSD, numai că ei sunt acum la putere.

Au crezut că România este doar o masă de telespectatori de RTV şi Antena3, de Taraf TV şi de Măruţă. Au crezut că românii sunt cam la fel ca simptome, că se mişcă pe aceleaşi coordonate, că sunt empirci în manifestări şi aşteptări. Că dacă le arunci nişte bani prin geamul fumuriu al unei limuzine, se vor arunca pe jos şi vor spune „Săr’na Boss!”.

România nu e chiar aşa. Avem o Românie educată în aceşti 27 de ani. O Românie care a trecut în mod serios prin şcoli, care şi-a cultivat inteligenţa nativă prin universităţi sau prin meserii bune. România are peste o jumătate de oameni care tac dar lucrează, trăiesc şi gândesc. Nu sunt vizibili în cea mai mare parte a timpului. Fie lucrează în corporaţii, fie la multinaţionale, fie la firme româneşti, unde sunt sudori buni, electricieni buni, fie sunt cursanţi la universităţile de prestigiu din Bucureşti, Cluj, Timisoara, Iaşi. Este o Românie implicată, una serioasă la locul de muncă sau are mici afaceri din care trăieşte. E o Românie nemanipulabilă. Una care ştie efortul, greul, responsabilitatea.

Sociologii PSD, Pieleanu, Palada, Teodorescu au ignorat-o complet. Nu ştiu de ce nu au văzut această Românie. Deşi există un motiv plauzibil pentru care chiar nu aveau cum să o vadă. D-apoi să o mai si inteleagă. Această Românie pleacă dimineaţa la muncă şi vine seara târziu, este o Românie ambiţioasă, sunt românii care nu vor să trăiască de azi pe mâine, să aibă un cheag de bani doar de avarie. Sunt românii care vor o casă, o maşină, o familie, concedii, week-enduri cu prietenii. E o Românie care nu se uită la Gâdea şi nici la Dragoteasca fără să aibă o grimasă sau o ironie fină.

Aici a greşit PSD, crezând fie că e prea mică, fie că e prea tăcută şi dezinteresată această Românie. A greşit şi PNL, uitând că are un bazin colosal de dreapta dar a venit cu un discurs slab, neperformant şi neconvingător. USR a avut doar o nişă în această Românie.

Uite că România serioasă nu tace. E atât de frumoasă şi atât de nobilă. E o Românie educată, care nu aruncă paharul de plastic pe geamul maşinii, care are umor, are neuroni, are charismă, are cele mai frumoase replici, are stil. Este o Românie de Europa. Este cea care va câtiga definitiv partida cu conservatorismul îmbâcsit şi prăfuit al unui Iordache de Caracal sau Dragnea de Măgurele.

Este România flexibilă care ştie să-l iubească şi pe Brâncuşi, să-l trăiască pe Eminescu, să plângă la Doina lui Porumbescu, să joace pe sârbele Mariei Tănase, să il respecte pe Eliade şi să iubească, dar nu habotnic, ţara. Este o Românie care respectă şi valorile universale şi restul naţiunilor. Este o Românie care a crescut cuminte în aceşti 27 de ani.

Dar care a şi greşit. A lipsit nemotivat pe 11 decembrie.

Şi acum încearcă să-şi repare greşala. E greu, e o operaţie chirurgicală, azi, cu şanse la limită de reuşită. Hazardul instituţional va decide dacă cangrena semidoctismului politic şi a şmecherilor orientali aciuiaţi la vârful PSD va dezvolta un cancer total sau va fi extirpată definitiv.

În orice caz, pentru serile frumoase din această Românie de Europa, îi mulţumim că s-a trezit.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *