Păuşeşti Otăsău, de la drumuri de legendă la pol de dezvoltare în Depresiunea Horezului

Nu are sens să îl lăudăm acum pe Cătălin Avan. Am cădea în penibil şi derizoriu dacă ne-am pune cu aplauzele, tropăieli şi osanale pe tânărul primar al Otăsăului. Nu vrem să intre nici el în beţia puterii şi nici să ne erijăm în foaie didactică despre plecăciuni.

Vorbim de Otăsău. De Păuşeşti Otăsău, o localitate care părea extrem de rigidă în abordarea prezentului, care se scălda într-un tango al marginalizării, deşi avea toate premisele pentru a câştiga un rol în dezvoltarea economică a Depresiunii Horezu.

Păuşeşti Otăsău este o localitate aflată pe un traseu turistic de magie, la poalele dealurilor de vest, într-o vale de poveste, sub culmea nucilor şi a mestecenilor care dansează dinspre Govora spre Frânceşti, este una din comunele unde demnitatea şi mândria oamenilor o fac distinctă în peisajul rural de Vâlcea. Case mari, cu grădini înflorate, simetric aşezate, parcă Otasau1este o localitate nobiliară, unde fiecare om este un urmaş al aristocraţiei Valahiei vechi.

De fapt, Otăsăul este o localitate voievodală, aşa cum am mai scris, un loc unde, pe vremea construirii neamului nostru românesc, legendele au adus doi principi  faţă în faţă şi au aşternut un ducat care se întinde lin de-a lungul unui râu frumos. Acesta este Otăsăul, o cărare în timp pe drumul monastic, un arhipeleag de păduri, de legende, de folclor. De aceea era firesc ca, în prezent, Cătălin Avan să fie păstorul acestei comunităţi. Şi nu face decât să intre în traiectoria normală de dezvoltare şi valorifcare a potenţialului zonei.

Săptămâna trecută, Primăria Păuşeşti Otăsău a accesat 634.000 euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. UE a acordat României, pentru calamităţile din anul 2014, un ajutor de 7 milioane euro, destinat a fi repartizat, după verificarea amănunţită a proiectelor, localităţilor afectate de inundaţiile din Oltenia.

otasau1Din zona Olteniei au fost admise numai două dosare: podul la Păuşeşti (satul Văleni), în valoare de 634.000 euro, şi un pod al CJ Gorj, în valoare de 1.200.000 euro.  

„Asta spune multe despre corectitudinea derulării procedurilor de achiziţie publică, despre corectitudinea procesului de reconstruire a podului, despre corectitudinea depunerii dosarului şi, mai ales, despre ce înseamnă să respecţi legislaţia europeană în materie de achiziţie şi derulare de lucrări de infrastructură. (…) Am reuşit însă să aduc cea mai mare sumă din istoria modernă a comunei Păuşeşti din fonduri europene, sumă care va fi dedicată exclusiv noilor proiecte de infrastructură din Păuşeşti! Podul de la Ursăreşti, punţile de la Bugiuleşti şi Gereşti, drumurile de interes local au, iată, asigurată sursa de avanfinanţare”, spune Avan.

În foarte scurt timp, administraţia va depune un nou proiect european pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură, aferent asfaltării majorităţii străzilor din localitate.

Astfel, Păuşeştiul revine spre destinul său social-economic, acela de a deveni un pol regional de dezvoltare în frumoasa Depresiune a Horezului.

AP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *