Foarte mulţi pulifrici în campania asta electorală de vară

Luna aprilie este luna în care se fac înscrierile electorale.  Mulţi chemaţi, puţini aleşi.  Luptele în cele 89 de localităţi ale Vâlcii se vor da între PNL şi PSD, cu mici excepţii, poate, maximum să câştige doi primari de la alte formaţiuni politice.

Cu toate astea, în cursă se înscriu, în medie, între 7 – 10 candidaţi, iar eu mă întreb ce naiba urmăreşte unul care ştie deja că şi locul 3 este o utopie.

Luăm ca exemplu Râmnicu Vâlcea. Sincer, obiectiv vorbind, în afară de Mircia Gutău, Romeo Rădulescu şi Remus Grigorescu, restul sunt apă de ploaie, sunt paleative, sunt unii care nu au, probabil, nimic de făcut în luna mai. Să măture prin curte, să culeagă cireşe, să tundă iarba, să crească raţe…

Griguţă, Marinel, Persulică, craii de Râmnicu Vâlcea,  sunt, din start, loseri. Cine naiba o să stea să se uite la cum bat câmpii, despre ce şi unde?! La fel, la fiecare localitate, cu mici excepţii, sunt cel puţin 5-6 pierde vară care se visează primari. Pentru ce naiba aruncă bani în aceste campanii?

Horezu şi Popeşti-ul sunt singurele comune unde se pare că vom avea grupa morţii: La Popeşti se luptă actualul primar (UNPR), asistentul social (PNL), viceprimarul(PSD) şi fostul primar (ALDE). Toţi cu şanse aproximativ egale.

La Horezu, la fel: actualul primar (PNL), Sărdărescu (PSD), fostul primar (PER) şi Gery Buşe (ALDE). În rest, competiţia este doar în doi,  actualii primari plecând favoriţi. Poate la Bălceşti, Ocnele Mari şi Drăgăşani va exista un pic de adrenalină.

Revenind, de ce intră în cursă unii care nu au nicio şansă? Prostia aia de clişeu  “fiecare are steaua lui” nu ţine, nici măcar pentru propria consoartă. Şi atunci? Mai ales că se fac de băcănie prin sat. Ce îi determină pe cei 7-8 outsideri să piardă o lună din viaţă pentru nimic? Frustrări din copilărie, complexe oedipiene, tentaţia furtului?

În fine, o să urmeze două luni interesante, o campanie în care ziarul nostru va sancţiona prostia, impostura, dar va prezenta obiectiv programele candidaţilor cu şansă. De restul ne vom permite un pic de haz, nu-i aşa, Griguţă şi Persulică?

Mihai Şperţu şi Logoree Crăciunescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *