21 – 27 octombrie 2013 – O săptămână a festivalurilor

Săptâmînă care tocmai a trecut (21 – 27 octombrie), a fost o săptămână a festivalurilor: literatură, muzică, teatru. Iată câteva repere ilustrative despre cele mai importante dintre ele.

  • Cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) – 23-25 octombrie – care i-a avut ca protagoniști  pe Victor Erofeev, unul dintre cei mai importanți scriitori rusi de astăzi, Iuri Andruhovici, un nume de prim rang al literaturii ucrainene contemporane, Edo Popović, autor-cult al generaţiei sale, a carui operă literară a devenit portavocea „invinşilor” din Croaţia urbană, Igor Marojević, cunoscut deopotrivă ca prozator și dramaturg, scriitorul italian Fabio Geda, Duško Novaković, un nume de prima mărime al poeziei sîrbe de astăzi, prozatorii autohtoni, T.O. Bobe, Veronica D. Niculescu, poetul Robert Serban, Alexandru Potcoava din noul val de scriitori timişoreni, Razvan Petrescu, un maestru al prozei scurte autohtone,
  • Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, FILIT, aflat la prima ediție (23-27 octombrie) a reunit peste 100 de scriitori straini și români celebri, traducători, editori, critici literari, jurnaliști internaționali și directori de festivaluri internaționale. În context a fost organizat  Salonului de Carte BookfestÎntre editurile prezente, amintim Humanitas, Curtea Veche Publishing, Polirom, Nemira, Eikon, Adenium, cu lansări de carte la care au participat  profesorii universitarii ieșeni Ștefan Afloroaei, Nicu Gavriluță George Bodor, scriitorul german Jan Koneffke, prof. univ. dr. Eugen Munteanu, Andrei Pleșu, istoricul Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2013, istoricul american Larry Watts, prof. univ. dr., g-ral Teodor Frunzeti, scriitorul ucrainean Andrei Kurkov,  ș.a.
  • Festivalulul și Concursului Național al Liedului Românesc a fost inițiat în 2003 de marea soprana  Mariana Nicolesco, la Brașov. Eveniment muzical important, care s-a desfășurat în perioada 24 – 27 octombrie, festivalul – concurs de la Brașov, prin secțiunile sale, urmărește să pună în valoare originalitatea liedului românesc în context european, reliefând raporturile sale cu liedul german, francez, italian, maghiar, iar în acest an cu cel rus. Festivalul i-a avut în recital pe mezzosoprana Oana Andra cu lieduri româneşti şi ruseşti, pe sopranele Mădălina Barbu, Silvia Micu şi tenorul Adrian Dumitru acompaniați la pian de Alexandru Petrovici. La Simpozionul Naţional Liedul Românesc în tradiţia europeană cu tema: „Cântecul de dor şi liedul de inspiraţie rusă”, au participat personalităţi de mare prestigiu ale muzicii româneşti, Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazăr Cosma, Adrian Pop, Cornel Ţăranu, Mihai Cosma.
  • Festivalul Național de teatru, Bcurești (25 octombrie – 3 noiembrie) aflat la ediţia cu numărul 23, organizat, prin tradiţie, de Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, a fost inaugurat cu Troienele, după Euripide, în regia lui Andrei Şerban (spectacol al  Operei Naționale din Iași) și  suținut de puneri în scenă ale unor mari regizorii –  Silviu Purcărete, Gabor Tompa, Felix Alexa, Alexander Hauswather, Andrei Șerban – care aduc la rampă pe Shakespeare, Gogol. Euripide, Caragiale, Moliere, Teennessee Williams… O selecţie de 22 de spectacole produse în stagiunea 2012-2013 de teatre din toată ţara, mari şi mici, subvenţionate şi independente, precum şi 4 spectacole „atemporale” grupate în secţiunea Focus (dedicată, anul acesta, Artei actorului, în persoana excepţionalei interprete Mariana Mihuţ) (…) Spectacolele vor fi „înconjurate”, ca de obicei, de o serie întreagă de evenimente conexe: dezbateri, simpozioane, lansări de carte, expoziţii, ateliere. De asemenea, Divanele FNT îşi vor primi oaspeţii cu dulciuri, ceaiuri şi cafele, pentru ca discuţiile serioase despre teatru şi ale lui bucurii şi necazuri să însemne, totodată, şi reconfortantă desfătare levantină” – cităm de pe site-ul official al festivalului, al cărui director artistic este criticul Alice Georgescu.
  • Un turneu inedit – „Vioara lui George Enescu” (22 octombrie – 4 noiembrie). Violonistului  Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail  sunt  la a doua ediţie a turneului naţional  – care s-a născut  anul trecut  la iniţiativa Radio România Cultural şi a Asociației Culturale Accendo. O călătorie muzicală  a celebrului  violonistului  Gabriel Croitoru, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, acompaniat de pianistul Horia Mihail și un pian electric care îi însoțește în turneul  început în acest an în satul Liveni, unde s-a născut George Enescu, va cuprinde  trei oraşe şi șase localităţi rurale din judetele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov  și un recital extraordinar, susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat aniversării a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc. Repertoriul cupride lucrări pentru vioară și pian de Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel.
  • Se pare că perioada festivalurilor nu a trecut încă. Potrivit HotNewes, prima ediție a Festivalului Național de Teatru INDEPENDENT ia startul pe 4 noiembrie, la București, fiind primul festival de teatru din România ce reunește artiști și companii de teatru independent din întreaga țară, în spații culturale independente sau necovenționale, timp de o săptămână. Scopul Festivalului, organizat de Fundația Godot și Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3, este să să sprijine producțiile independente de teatru și tinerii artiști, să creeze o platformă pentru o emulație valorică benefică și o atragere a sponsorilorcătre producțiile de acest gen.

                                                                                                                                         Ligia Rizea

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *