2019 – Anul unui nou brand european: Telemeaua de Vaideeni

Aproximativ 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, până în 2019, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Comuna – staţiune Vaideeni una dintre cele mai cunoscute localitati de pastori de la sud de Carpati va deveni astfel celelebră nu doar prin turismul montan sau turism tradiţional. Va deveni o marcă pentru România.

De aceea nu e de mirare ca aici se face cea mai renumita branza din tot judetul Valcea. Primarul Daniel Baluta spune ca în comuna Vaideeni, fiecare familie prepara acasă, dupa o reţetă secretă, celebra telemea încat, potrivit edilului, dupa gust fiecare este recunoscuta daca e facuta acasa la Jinaru, la Vinereanu, la Salisteanu.

Primaria Vaideeni, Asociatia Crescatorilor de Oi din localitate si Ministerul Agriculturii lucrează la înregistrarea mărcilor lactatelor de Vaideeni şi la transformarea telemelei de Vaideeni în produs tradiţional

“Discutiile sunt extrem de avansate în recunoaşterea la nivel national a produselor traditionale pastoresti din Vaideeni. Ma refer aici la branza de Vaideeni, celebra telemea, casul, smantana, dar si tocanul sau balmosul din aceasta zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel national in domeniul zootehniei, ne referim aici strict la pastorit. Ciobanii din Vaideeni prepara lactatele, dar si restul de mancaruri fix pe retetele vechi si respectand traditia, totul este ecologic. Avem sperante ca in foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marca inregistrata. Si putem la export sa mergem pe acest atestat”, a declarat primarul Baluta.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *