16 motive pentru care Vâlcea este un judeţ unic în România!

  1. Pentru că avem cele mai multe lăcaşe de cult de patrimoniu din România, peste 52, reprezentând mănăstiri, schituri, biserici, troiţe, Mănăstirea Hurezi este singurul obiectiv UNESCO din sudul României. Dobruşa, Staneşti, Mamu, Hurezi, Surpatele, Dinr-un Lemn, Govora, Bistriţa, Arnota, Vârful Romani, Peri, Pătrunsa, Sărăcineşti, Iezer, Pahomie, Bradu, Jgheaburi, Frăsinei, Cozia, Turnu, Ostrov, Stânişoara, Cornet, Berislăveşti, etc
  2. Pentru că avem şoseaua situată la cea mai înaltă altitidine din România, Transalpina, traseul de la Obârşia Lotrului spre Rânca fiind unic în ţară.Valcea frumoas2
  3. Pentru că suntem judeţul cu două parcuri naturale – Cozia şi Buila-Vânturariţa, unul în Munţii Cozia şi altul în Munţii Căpăţâmii
  4. Pentru că avem 4 staţiuni balneologice – Călimăneşti, Olăneşti, Govora şi Ocnele Mari, o staţiune tradiţională – Horezu, şi trei staţiuni montane – Voinesa, Vidra-Obârşia Lotrului şi Vârful Romani.
  5. Pentru că avem cea mai modernă Pârtie de schi din România, Transalpina Ski Resort, situată pe malul lacului Vidra, într-un peisaj austriac 100%
  6. Pentru că avem cele mai multe lacuri cu apă sărată din România – Ocnele Mari, Râmnicu Vâlcea şi Ocniţa
  7. Pentru că avem două zone cu trovanţi – Costeşti şi Oteşani şi două zone cu piramide de pâmânt – Râmnicu Vâlcea şi Slătioara
  8. Pentru că avem două zone turistice de excepţie ca vâi de râuri – Valea Oltului şi Valea Lotrului.valea Oltului
  9. Pentru că este singurul judeţ care are trei zone de relief simetric dispuse de la nord la sud : Munte, Dealuri şi Coline
  10. Pentru că avem cele mai multe conace boiereşti din ţară, semn al aristocraţiei româneşti care dus la un curent paşoptist de anvergură. 29 iulie 1848, imnul României s-a cântat la Râmnicu Vâlcea, pentru prima dată cu public.
  11. Pentru că avem cel mai variat folclor din ţară – tradiţii ardelene în jumătate nordică, munteneşti la vest şi olteneşti în sud.
  12. Pentru că avem trei centre de ceramică – Horezu, Vlădeşti şi Lungeşti
  13. Pentru că avem cea mai lungă linie de fortificaţie romană de la nord la sud – Limes Alutan
  14. 14 Pentru că  avem două zone bogate în turims şi specificitate: Ţara Loviştei şi Ţara Horezului (Depresiunea)
  15. Pentru că aici s-au născut mari valori ale României – Petrache Poenaru, Dumitru Drăghicescu, Bartolomeu Anania, Dem Rădulescu, Iustinian Marina, Bogdan Amar, Popescu – Rebus, Nicolae Manolescu, Virgil Ierunca, Ion Dumitrescu, etc
  16. Pentru că avem 8 ecosisteme deltaice pe firul Oltului, locuri unde fauna şi vegetaţia se aseamănă cu Delta Dunării

Şi lista poate continua la nivel de detalii….unice în România

AP

7 comments

  • Mircea MONU

    1) Localizarea PN Cozia este eronată: conform Wikipedia, „Limitele parcului (n.n. – PN Cozia) se suprapun peste partea de est a Munţilor Căpăţânii, întregul masiv al Masivului Cozia şi peste partea de sud-est a Munţilor Lotrului.”. PN Buila-Vânturariţa este localizat în Munţii Căpăţânii, mai precis, în partea sudică a acestora, în Masivul Buila-Vânturariţa.
    2) Din păcate, în afară de 4 vile funcţionale, staţiunea Vidra este mai mult o „staţuine fantomă”, pentru că restul clădirilor au rămas nefinisate, nişte lanice „carcase din beton” care se deteriorează în fiecare an, din 1989 încoace – desigur şi acest aspect poate fi considerat, în mod cinic, drept un obiectiv turistic!
    3) Scazaţi-mi ignoranţa, dar nu ştiu unde se află localizat lacul cu apă sărată din Râmnicu Vâlcea – cred c-ar trebui specificat, nu?!
    4) Zona cu trovanţi din OIteşani nu este cunoscută – ar trebui publicat un articol despre ea, cu fotografii şi cu hartă.
    5) Poate c-ar trebui explicat că „Piramidele de pământ” nu sunt asemeni corpului geometric numit „piramidă”, ci sunt nişte şiroiri pe versantul abrupt al unui deal, care produc eroziune de suprafaţă – acestea pot fi considerate, într-o primă aproximaţie ca un „segment lateral de trunchi de piramidă” (fotografia ar fi elocvenhtă). „Piramidele” (şiroirile) din Râmnicu Vâlcea sunt situate în partea de est a cartierului Goranu, pe Valea Stâncioiului.
    6) Poate n-ar fi lipsit de interes să scrieţi că staţiunea Vârful lui Roman este una în curs de construire, câte pensiuni funcţionaeză acum şi că drumul de 14 km din Horezu până la Vârful lui Roman este neasfaltat, recomandabil a fi parcurs, nu doar iarna, cu maşină cu dublă tracţiune.
    7) Înţeleg că un deal mai mic se numeşte colină (sau colnic ori măgură), dar consultaţi un geograf să vă spună dacă-i corect să scrieţi că sunt trei zone de relief, „munte, dealuri şi coline”. iar nu Carpaţii Meridionali (o parte din munţii Masivului Parâng şi o mică parte din munţii Masivului Făgăraş), Subcarpaţii Getici şi Podişul Getic (Platforma Olteţului).
    8) Desigur, e o greşeală de tastare: Bogdan Amaru, nu Amar; prenumele lui Popescu-Rebus este Nicolae.

    • admin

      apreciem din nou faptul că domnul Monu, cel uitat de dinainte de războiul de independenţă într-o sinecură la CJ Vâlcea citeşte acest ziar, îi suntem profund îndatoraţi pentru marile realizări în promovarea judeţului nostru şi suntem ferm convinşi că şi în 2050, îl vorm regăsi în aceeaşi sinecură. Nu-i aşa nenea Monule?

  • Galusca Gabriel

    Mirific,fabulos,de basm!

  • Florin Stoican

    Cozia si Buila sunt parcuri nationale, nu naturale. Parcuri naturale Valcea nu are.

  • Dinu Trocaru

    Si in satul Greblesti există o biserică veche de vreo câteva zeci de ani .

  • Titu Ion

    Eu zic sa ne mandrim ca avem un judet frumos,cu potential turistic urias,sa promovam pe toate caile aceste valori,sa incetam a mai fi…carcotasi pe nu stiu ce motive,(mai mult de orgolii sau poate chiar politice) si sa ne unim eforturile in a valorifica aceasta comoara data de Dumnezeu _natura cu frumusetiile ei _!!

  • Marian SANDU

    Si statiunea Voineasa trebuie taiata de pe list, cel putin asa era in ianuarie 2017, toate hotelurile erau incise, singura posibilitate erau pensiunile :(.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *