Nicolae Curcăneanu: “Condamnarea lui Ion Iliescu va însemna sfârşitul oficial al comunismului românesc”

Nicolae Curcăneanu, fostul prefect de Vâlcea, agresat în ianuarie 1999 de mineri la Costeşti, consideră că odată cu trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu şi condamnarea acestuia pentru mineriada din 1990, comunismul va disparea definitiv din România.

„Speram să nu mor nici eu şi nici vinovaţii până se va face lumină în acest caz. Este o normalizarea a României care intervine după 25 de ani, cam târziu dar tot este bine. România se îndreaptă spre vest, mai greoi, dar acolo este direcţia şi atunci asistăm zilnic la o exorcizarea a sistemului, o curăţare de tumori. Vinovaţii pentru mineriada din 1990 trebuie să ajungă după gratii atât pentru infracţiunile contra umanităţii dar mai ales pentru subminarea economiei României de după 1990. Minieriada din 1990 a dus la o înapoiere economică a Româniai, ţara noastră a fost evitată pentru mai bine de 17 ani, până în 2007, de orice investitor de calibru. Mineriada din 1990 a decuplat România de restul statelor fost comuniste – Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia – în demersurile pentru integararea în structurile euro-atlantice. Mineriada din 1990 a dus la un exod masiv spre SUA şi Canada a intelighenţie româneşti şi implicita dus la anomaliile de tip mineriadă din 1991 şi din 1999, ultima din nefericire petrecându-se în judeţul Vâlcea” spune Nicolae Curcăneanu.

La 4 ianuarie 1999, peste 15000 de mineri ai Companiei Naţionale a Huilei din Valea Jiului au declanşat un protest, ca răspuns la deciziile guvernului de a nu fi crescute salariile minerilor şi de închidere a unor mine nerentabile. Guvernul refuză solicitările minerilor,iar aceştia ameninţă cu venirea la Bucureşti. Mai multe trupe de jandarmi intră în defileul Jiului, construind baricade pe şosea, inclusiv prin detonarea stâncilor, în încercarea de a bloca accesul minerilor. La 15 ianuarie 1999 Judecătoria Petroşani declară ilegală greva minerilor, iar la 18 ianuarie Miron Cozma decide începerea „Marşului spre Bucureşti”. Rând pe rând, baricadele şi barajele ridicate de forţele de ordine erau înlăturate şi nimic nu arăta că minerii pot fi opriţi. Guvernul a decis închiderea traficului feroviar pe Valea Oltului, iar pe Autostrada Bucureşti – Piteşti au fost grupate dispozitive de jandarmi. In data de 21 ianuarie 1999, forţele de ordine, peste 2000 la număr, s-au confruntat cu cei peste 15000 de mineri, câmpul de luptă fiind comuna Costeşti din judeţul Vâlcea. În urma confruntării, peste 1500 de jandarmi sunt luaţi prizonieri, iar coloana de mineri îşi continuă marşul spre Râmnicu-Vâlcea. Aflat în faţa unui conflict fără precedent, Primul Ministru Radu Vasile acceptă dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la mânăstirea Cozia, la 22-23 ianuarie. În urma acestei întâlniri a fost încheiată „Pacea de la Cozia”, un acord în care Guvernul convenea respectarea revendicărilor minerilor, neînchiderea minelor Dâlja şi Bărbăteni şi neînceperea urmăririi penale împotriva liderilor minerilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *