15 august – Ziua de Gală a comunei Măciuca
Şi a fost şi ziua de gală a unei comune înscrise deja, neoficial, drept capitală a sudului.
Măciuca, patrimoniul aristocraţiei medievale valahe, zonă în care conacele Măciucenilor, ale Drăghiceştilor, bisericile de lemn sau de zid au trasat o hartă peste timp, Măciuca, da, îşi retrăieşte istoria sau măcar doreşte să o repună pe lista demnităţii locale.
Ziua târgului de la Măciuca este poate primul pas pe care tânărul primar Mugur Mărcoianu îl face pentru a readuce, din trecutul frumos, povestea târgului Olteniei. A marelui târg românesc. Cel care acum o sută de ani aduna lume din toate zonele Olteniei şi punea Măciuca pe harta frumoasă a României de secol XIX.
Astfel, în localitatea unde un superb complex statuar mângâie colinele, pe 15 august a fost zi mare.
Zi cu zaiafet, cu danţuri, cu mâncăruri trase prin foc, cu princhidei care se zbenguie în jocuri felurite, unde femeile vânjoase ale olteanului de deal s-au îmbrăcat de zi de oficiu, unde curgeau băuturile şi glumele, unde fiecare gospodar şi-a povestit cum se coace bobul fie al strugurelului, fie al grâului sau al cucuruzului tomnatec.
Cam aşa s-ar putea reda în stilul vechi frumoasa zi de la Măciuca, ziua de 15 august 2016. Chiar dacă suntem în mileniul al III-lea şi tehnologia noastră a depăşit lemnul şi fierul şi se zboară în cosmos, la Măciuca, un crâmpei din veacurile trecute răzbate în cerdacul boieresc, în curtea oltenească a românului mândru.
În merii care s-au roşit timizi de atâta august, în gutuile care leapădă puful şi aşteaptă roua dură a toamnei.
Ne întoarcem la târg.
A fost veselie până la ziuă, a fost cu muzică, a fost cu voie bună, iar administraţia a reuşit să ofere din nou măciucenilor bucuria şi zâmbetul vieţii.
A fost şi sport şi a fost un moment de aur.
Momentul când îngerul Bogdan a venit printre oameni şi a salutat oficios această mulţime venită să-i respecte numele. Bogdan a mângâiat cu o aripă stadionul din Măciuca, a lăsat numele lui eternităţii şi s-a întors dincolo de nori.
Măciuca a pornit pe drumul ei, un drum al istoriei, al turismului, al târgului de odinioară, al economiei, al identităţii.
„Mă bucur mult pentru că oamenii au venit în număr atât de mare la această zi, o renaştere a tradiţiilor combinate cu prezentul. Avem nevoie de astfel de momente, de socializare, de stat la masă cu vecinii, cu familia, cu prietenii, de a ne bucura de o muzică, de o horă. Mai ales că 15 august este o zi mare la români, este ziua a jumătate din mamele şi bunicile noastre, este ziua Adormirii primei mame sfinte a creştinătăţii”, spune primarul din Măciuca.
A fost frumos, a fost decent, a fost o zi în care cei din Măciuca s-au simţit bine. Şi mai e ceva, mulţi dintre cei veniţi de la muncă din afară au spus că este bine că începem să ne respectăm tradiţiile.
AP