12 decembrie este data la care Oltchimul va fi transaferat către Chimcomplex

Compania Oltchim, aflată în insolvenţă, şi-a informat astăzi acţionarii ca s-au îndeplinit ultimele condiţii prevăzute în contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex Borzeşti, respectiv avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi Decizia Consiliului Concurenţei privind autorizarea operaţiunii de concentrare economică.

„Faţă de această situaţie, Vânzătorul (Oltchim SA) a notificat cumpărătorul (Chimcomplex SA) că data finalizării tranzacţiei, care înseamnă plata preţului respectiv transferul dreptului de proprietate pentru activele vândute, este 12 decembrie 2018“, se arată într-un comunicat al companiei, publicat pe Bursa de Valori Bucureşti.

În vara acestui an şi Directoratul General pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene şi-a dat acordul prelimiar pentru fuziunea dintre Chimcomplex şi Oltchim.

Chimcomplex Borzeşti, firmă aparţinând grupului SCR controlat de omul de afaceri clujean Ștefan Vuza, a anunţat că s-au finalizat auditurile şi rapoartele de due diligence făcute de PricewaterhouseCoopers şi Jacobson Londra şi au fost oferite potenţialilor finanţatori, care vor face ofertele angajante.

„Încheierea cu succes a acestei tranzacţii este de importanţă capitală pentru relansarea industriei chimice din România, având ca obiectiv integrarea şi dezvoltarea unui complex industrial ce va deveni unul dintre cei mai importanţi jucători din industria chimică românească şi din Europa de Sud Est”, a declarat recent Virgiliu Băncilă, preşedintele Chimcomplex.

Ștefan Vuza şi-a asumat investiţii de 117 milioane euro în primii trei ani după achiziţia Oltchim şi de 450 milioane euro începând cu anul patru. Investitorul a mai anunţat că a avut o serie de întâlniri la Londra pentru obţinerea finanţării necesare tranzacţiei şi că înregul proces de obţinere a banilor va fi încheiat în curând.

Compania Română de Chimie va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea după încheierea tranzacţiei de cumpărare de către Chimcomplex Borzeşti a grupelor de active 1-5 şi parţial 7 de la Oltchim.

În toamna anului trecut, administratorii Oltchim au scos la vânzare o serie de active, la preţuri pornind de la 7,7 milioane de euro (pentru 1.010 vagoane de marfă) şi ajungând la 45,3 milioane de euro  pentru Uzina Petrochimică VCM/PVC sau 59,4 milioane de euro pentru Uzinele Propilenoxid şi Polioli. În total, nouă pachete de active, în valoare totală de 307 milioane de euro.

În urma licitaţiilor şi negocierilor, Chimcomplex Borzeşti şi-a adjudecat într-un final cea mai mare parte a clădirilor, terenurilor şi echipamentelor Oltchim (respectiv cinci pachete şi o parte din cel de-al şaselea), pentru 127 de milioane de euro plus TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *