Vâlcea este Perla Regală a Târgului de Turism al României; pentru că avem cu ce!

Vâlcea este coroana acestui Târg de Turism al României, cel mai mare eveniment de turism din ţara noastră.

Pe parcursul a 4 zile, Consiliul Județean Vâlcea și CNIPT Vâlcea promovează cel mai frumos județ din România, fiecare zi fiind dedicată unei zone istorice.


În prima zi, chiar în deschidere a fost prezentată zona Drăgășani, urmând ca până duminică să se prezinte zona Horezu, centrul județului Vâlcea cu Râmnicu Vâlcea, stațiunile balneologice, Țara Loviștei, Ţara Lotrului, Transalpina Ski Resort și celelalte atracții turistice.


Standul vâlcenilor este unul original întrucât în interiorul lui este prezent “Mircea Voievod” cu tronul și sabia, cel care a atestat documentar primul judeţ din România, ctitorul Coziei, marele rege de numele căruia este legat totodată şi atestarea documentară a oraşului „domniei mele” Râmnicu Vâlcea.

Pe parcursul celor 4 zile, pe scena amenajată la Romexpo, Consiliul Județean Vâlcea a pregătit o serie de spectacole foarte interesante, cu pariciparea unor soliști îndrăgiți, dar și orchestra “Rapsodia Vâlceană”, precum și o formație de muzică veche.

Tot la capitolul originalitate, standul vâlcenilor va găzdui și un spectacol de sculptură cu drujba, iar cei care vor vizita standul pot participa la o tombolă cu premii interesante.
Standul județului Vâlcea a fost deschis de Constantin Rădulescu, Președintele Consiliului Județean Vâlcea, „scenaristul şi regizorul” celor 4 zile de evenimente care promovează judeţul. 

Suntem din nou prezenţi la Complexul Expozițional ROMEXPO Bucureşti, unde se desfăşoară, în aceste zile, Târgul de Turism al României, un loc ce începe să ne devină familiar. Suntem aici pentru a ne întâmpina cu bucurie oaspeţii şi pentru a le răspunde, prin vorbe şi fapte, la toate întrebările, pentru a le descrie locul în care Dumnezeu a pus degetul Său, pentru a-l transforma în cel mai frumos judeţ din România.
Şi pentru a ne convinge vizitatorii că merită să vină la Vâlcea, am adus în standul nostru nu numai imagini cu frumuseţea locurilor şi a monumentelor istorice, ci şi produse tradiţionale specifice zonelor geografice şi meşteşugari renumiţi, care duc mai departe meşteşuguri străvechi.
Ne-au însoţit la târg meşteri olari din zonele Horezu şi Vlădeşti, renumitul opincar Alexandru Ilinca şi sculptori în lemn, care să demonstreze, pe viu, talentul de a aduce în actualitate tradiţii vechi de secole.
Ne susţin în demersul nostru de promovare a judeţului şi producători locali de brânză şi produse lactate, de conserve din cămara bunicii, preparate după vechile reţete ale acestora. Au venit din frumoasa Ţară a Loviştei, din bogatul Vaideeni sau de pe Valea Lotrului, să bucure ochiul, dar şi papilele gustative, cu renumitele lor produse gastronomice.
De la standul nostru nu lipsesc nici vinurile din podgoriile Drăgăşani, care au dus faima judeţului în lume şi nici artiştii veniţi aici să ne încânte auzul cu muzica lor, veche şi nouă, fiindcă, întotdeauna, o mâncare gustoasă şi sănătoasă, stropită cu un vin bun, trebuie însoţită de o muzică bună pentru a crea acea bucurie a sufletului pe care ne-o dorim cu toţii.
Noi ne aşteptăm cu drag oaspeţii, atât la târg, cât şi la Vâlcea, şi îi îndemnăm să ne viziteze monumentele istorice şi monahale, minunatul nostru Râmnic, podgoriile Drăgăşaniului şi frumoasele staţiuni balneo-climaterice, considerate adevărate perle ale turismului românesc”. – Constantin Rădulescu, Preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

De ce să veniţi la Vâlcea:

  1. Pentru că avem cele mai multe lăcaşe de cult de patrimoniu din România, peste 52, reprezentând mănăstiri, schituri, biserici, troiţe, Mănăstirea Hurezi este singurul obiectiv UNESCO din sudul României. Dobruşa, Staneşti, Mamu, Hurezi, Surpatele, Dinr-un Lemn, Govora, Bistriţa, Arnota, Vârful Romani, Peri, Pătrunsa, Sărăcineşti, Iezer, Pahomie, Bradu, Jgheaburi, Frăsinei, Cozia, Turnu, Ostrov, Stânişoara, Cornet, Berislăveşti, etc
  2. Pentru că avem şoseaua situată la cea mai înaltă altitidine din România, Transalpina, traseul de la Obârşia Lotrului spre Rânca fiind unic în ţară.
  3. Pentru că suntem judeţul cu două parcuri naturale – Cozia şi Buila-Vânturariţa, unul în Munţii Cozia şi altul în Munţii Căpăţâmii
  4. Pentru că avem 4 staţiuni balneologice – Călimăneşti, Olăneşti, Govora şi Ocnele Mari, o staţiune tradiţională – Horezu, şi trei staţiuni montane – Voinesa, Vidra-Obârşia Lotrului şi Vârful Romani.
  5. Pentru că avem cea mai modernă Pârtie de schi din România, Transalpina Ski Resort, situată pe malul lacului Vidra, într-un peisaj austriac 100%
  6. Pentru că avem cele mai multe lacuri cu apă sărată din România – Ocnele Mari, Râmnicu Vâlcea şi Ocniţa
  7. Pentru că avem două zone cu trovanţi – Costeşti şi Oteşani şi două zone cu piramide de pâmânt – Râmnicu Vâlcea şi Slătioara
  8. Pentru că avem două zone turistice de excepţie ca vâi de râuri – Valea Oltului şi Valea Lotrului.
  9. Pentru că este singurul judeţ care are trei zone de relief simetric dispuse de la nord la sud : Munte, Dealuri şi Coline
  10. Pentru că avem cele mai multe conace boiereşti din ţară, semn al aristocraţiei româneşti care dus la un curent paşoptist de anvergură. 29 iulie 1848, imnul României s-a cântat la Râmnicu Vâlcea, pentru prima dată cu public.
  11. Pentru că avem cel mai variat folclor din ţară – tradiţii ardelene în jumătate nordică, munteneşti la vest şi olteneşti în sud.
  12. Pentru că avem trei centre de ceramică – Horezu, Vlădeşti şi Lungeşti
  13. Pentru că avem cea mai lungă linie de fortificaţie romană de la nord la sud – Limes Alutan
  14. 14 Pentru că  avem două zone bogate în turism şi specificitate: Ţara Loviştei şi Ţara Horezului (Depresiunea); pentru că aici este Oltenia de sub Munte.
  15. Pentru că aici s-au născut mari valori ale României – Petrache Poenaru, Dumitru Drăghicescu, Bartolomeu Anania, Dem Rădulescu, Iustinian Marina, Bogdan Amar, Popescu – Rebus, Nicolae Manolescu, Virgil Ierunca, Ion Dumitrescu, etc
  16. Pentru că avem 8 ecosisteme deltaice pe firul Oltului, locuri unde fauna şi vegetaţia se aseamănă cu Delta Dunării
  17. Pentru că aici este Toscana României, una din cele mai mari regiuni viticole din România, care se întine în Municipiul Drăgăşani plus în alte 10 comune din sud. 

Şi lista poate continua la nivel de detalii….unice în România

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *