Un raport al CJ indică un număr de 167 de locuinţe construite în zone inundabile

Aproximativ 170 de locuinţe din judeţul Vâlcea sunt construite în zone inundabile, în apropiere de albiile majore ale râurilor, nefiind luate măsurile legale de reducere a riscului, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

El a cerut factorilor decidenţi să se ia măsuri cu privire la proprietarii construcţiilor respective, mai ales ‘că o parte din acestea au caracter turistic, deci pot pune în pericol viaţa oamenilor’

‘Cu ocazia verificărilor pe cursurile de apă din judeţ au fost identificate nu mai puţin de 167 construcţii ridicate în albiile majore, din care 19 case şi anexe gospodăreşti pe râul Luncavăţ în zona localităţilor Vaideeni şi Horezu, tot 19 construcţii pe râul Olăneşti, 22 de case, acareturi şi obiective sociale la Păscoaia, pe Lotru, şi aşa mai departe. O parte dintre deţinătorii acestor construcţii au fost înştiinţaţi prin adrese oficiale de către reprezentanţii ABA Olt şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea că au obligaţia să respecte prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, art.49, alin.4, potrivit căreia proprietarii de construcţii aflate în albia majoră a râurilor trebuie să le demoleze ori, în caz contrar, să dea declaraţii pe proprie răspundere că îşi asumă riscul în caz de inundaţii’, a precizat preşedintele Cîlea.

El a arătat că, potrivit reglementărilor europene, autorităţile din România au obligaţia ca până la 22 decembrie 2013 să elaboreze hărţi ale zonelor inundabile şi de risc la nivelul fiecărei comunităţi locale.

În urmă cu patru ani, când a fost necesară golirea lacului de acumulare Vidra de pe cursul mijlociu al râului Lotru, autorităţile vâlcene au întâmpinat probleme pentru că erau mai multe construcţii ridicate în albia majoră a râului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *