Un Gutău Regenerat şi un Alai de Degeneraţi

Nimeni nu contestă faptul că Mircia Gutău este chiar un personaj regenerabil, un tip de anvergură, unul care, cu siguranţă, va imprima acestui oraş un stil propriu, din punctul de vedere al dinamicii. În rest, Gutău are ca misiune, din punct de vedere al interpretării, anularea efectului de „decredibilizare” pe care  linia conservatoare sau fundamentalistă a principiilor legale îl susţine pe toate canalele.

Dar nu despre Gutău este vorba,  nu despre primarul pe care 17.000 de vâlceni l-au  readus la al treilea mandat, ci despre oportunişti, despre scămoşi, lingăi, servili, umili, ciuboţicari, tămâioşi, cei care, deşi până pe 6 iulie tăceau ca porcul în sfeclă, sâmbătă, la primărie, aplaudau, ca pe vremea lui Stalin, jurământul lui Gutău.

Să fim înţeleşi, trăsătura de esenţă a primarului de Râmnic este regenerabilitatea, foarte puţini din cei de azi i-ar mai fi acordat acestuia,  în ziua de 27 ianuarie 2010, vreo şansă de a reveni în prima linie. Gutău a fost, pentru mulţi, îngropat, i s-a cântat prohodul,  a fost uitat şi gata. Mulţi s-au lepădat de el, au trecut imediat în linia justiţiei, au luat ecuson de mari fundamentalişti, presa care trăise din mila lui Gutău se alăturase acum cruciadei anticorupţiei, indivizi care ajunseseră, pe spinarea lui Gutău, în funcţii cheie în afaceri, administraţie, parlament scuipau în sân şi se dezlipeau imediat de cel care fusese, până în 2010, edil de Râmnic. Chiar şi Traian Băsescu, cel pentru care, în 2009, Gutău alergase judeţul să-i pună voturi la butonieră, defila în MCV-uri cu primul demnitar pe care sistemul său judiciar îl scosese din cărţi.

Pedelişti, funcţionărei, ziarişti, o cohortă de „mari impecabili” se scuturau ca de neghină de Gutău şi pupau la DNA şi lăudau curăţenia pe care această instituţie o începuse la Vâlcea. „Gutău e mort, nu mai are nicio şansă, are o grămadă de dosare, ani grei de reabilitare, gata, la revedere”, spuneau ei peste tot.

Şi, hopa! Vine anul 2016! Gutău, poate cu un resort intern care l-a ţinut efectiv viu în toţi aceşti ani, reuşeşte groaznicul, neaşteptatul, adică revine acolo de unde plecase în ianuarie 2010. Pe 5 iunie câştigă alegerile. „Renegatorii” se pregătesc din nou de curvăsăreală, se dau cu ceapă pe la ochi, iau privirea umilă şi se pregătesc să se revadă cu reînviatul… Surpriză, judecătorul Mateescu le dă speranţe. „Gata, de data asta, îl omoară de tot”, respiră ei uşuraţi şi  se reîntorc fericiţi acasă. Dar, nebunie, justiţia se joacă cu nervii lor. Pe 6 iulie, Gutău e validat. E clar, nu mai pot juca la 2, 3, 4 capete. Trebuie să-şi asume că Gutău, ăla pe care îl îngropaseră şi  căruia îi mâncaseră coliva, e din nou acolo. 

Am văzut, în aceste  trei  zile şi mai ales sâmbătă, defilarea celei mai mari mizerii umane. Servilismul, ipocrizia, cei care îl definiseră pe Gutău drept infractor, ruşinea Vâlcii, un penal, erau acum cei mai mari aplaudaci, fani ai normalităţii. Presă, politicieni, funcţionari pupau de zor obrajii primarului Gutău. Mi s-a făcut greaţă de aceşti nenorociţi ai zilei.

Sunt cei care vor veni la Mircia Gutău după contracte, după funcţii, după recomandări, sunt cei care îi vor lua scamele, îi vor spune cât de frumos şi deştept este. Sunt cei mai josnici dintre vâlceni.

Sunt curios ce va face Mircia Gutău cu asemenea specimene parazitare şi pline de lichelism.

Mihai IONESCU

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *