Ultimul Basarab de Vâlcea, Bogdan Matei – slujerul Paşei Constantinoglu Radu Bey

Se împlineau peste 7800 leat de la primul om de pe glie şi aproape 1000 de ani de la descălecatul lui Tihomir pe aceste meleaguri când Basarabii au dat dinastie sintactică şi morfologică Valahiei de Vâlcea. Pe linie paternă, Neagoi, Bogdani, Matei, Mirci, Vlazi… până azi să nu cazi!

După îndelungi căutări, paşaua de Vâlcea, Constantinoglu Radu bey, mare vizir de Râmnic, a găsit, printre răzeşii şi iobăgarii din lunca Topologului, pe un ultim Basarab: un boţ de om, un autentic aruncător cu suliţa roşie, cu arcul linguşelii, un Mateiaş pe numele mic de Bogdan, chiar din neamul Basarabilor (probabil că stă pe strada Matei Basarab, mă gândesc eu). Prinţ cu şcoală aleasă, de sportiv, participant şi premiat la Olimpiadele de la Pireu, Mogadishu şi triplu medaliat la lipitul afişului din prima pe panoul electoral din Phenian. Şi prinţul de viţă nobilă deveni, între timp, paharnic, uşier, slujer, lujer sau vrej, oricum, Mâna Dreaptă (nu vă gândiţi la prostii!) a marelui bey de Vâlcea.

Principele Matei fu numit grămătic al judeţului, fiind scos din anonimatul roşu şi uns astfel paharnic şef (a nu se interpreta!) la Înalta Şcoală Hoţom… pardon, Otomană, dar pe ramura educaţiei metafizice. Pardon, doar fizice. (Citesc din Zapisul Domnesc, d-aia mă încurc). Prinţul nostru cu ochelari geambaşi pe nasul lui basarabesc, doar e os domnesc, ce pana mea, stătu el ce stătu ca mare revizor şcolar până când pică testul! Examenul sau, cum se spune, turnirul, unde participaseră o mulţime de candidaţi. Adică Bogdan, Matei, el, el însuşi şi cu un alter-ego. Adică foarte mulţi. Evident că se clasă al doilea din această mulţime şi, drept urmare, a fost uns candidat vlastelin sau plastelin la Consiliul de Coroană al judeţului Vâlcea, această Meccă unde profetul Muhamad Al Lucian Al Social avu grijă de el şi îi găsi un loc pe lista aliotmanului de la Al PSD la Cejeu.

Şi astfel principele Bogdan Matei îşi începu hagialâcul, umblând din casă în casă, cu ochelari pe masă, după voturi, audienţe şi reverenţe. Să avem pardon, reverenţe doar profetului şi Paşalei Constantinoglu, unde, pe tot felul de conversaţii private (de grup PSD), pupă mâna sultanului şi se oferă inimos să apere, să cureţe, să spele şosete, să taie unghii, să fie cel mai servil slujitor al paşalei…

Şi apoi, drept recompensă, marele Vizir Constantinoglu l-a urcat în Divanul Naţional, scurtându-l de cap pe fostul mujahedin al lui Calianoglu, Lavrentie al Coca… Şi iată-l pe principele din neamul/strada Basarab ajungând mare dregător în adunarea naţională, în Divan, unde se ocupă de cele mai importante lucruri pentru ţară. De exemplu, numărul de popi şi de salariaţi nepopi din educaţie! Foarte important amendamentul propus de principele de Vâlcea, slujerul Bogdan, pentru că, fără acest amendament, Programul Nuclear al Iranului ar pica, iar Guvernul de la Lima ar pierde sprijinul popular.

Vom urmări în serial activitatea Dihan… pardon, în Divanul Românesc, a acestui principe din lunca Topologului şi faptele lui de arme, karme sau Barbe Girl, pentru ca giudeţul nostru să fie o leacă mai (dez)informat pe linie politică roşie.

Doar avem un personaj de Moulin Rouge, haven’t we?

de Matei Curvin

Loading...

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *