Tristeţea unei staţiuni bântuită de fantomele turiştilor, muribunda Băile Govora

Suntem în plin sezon estival, Vâlcea are deja, potrivit datelor preliminare cu peste 20% mai mulţi turişti decât anul trecut şi este pentru prima dată, când pot fi văzuţi la Călimăneşti, turişti asiatici pe străzi.

Da, La Călimăneşti nu găseşti loc de parcare, de la Pavilionul Central şi până la Turnu este o aglomeraţie care face, spun autorităţile, ca populaţia să ajungă la peste 16.000, în condiţiile în care oficial, staţiunea are un număr de 8000 de locuitori.

Olăneştiul este la capacitate maximă iar în week-enduri avem de a face cu o explozie. Mai mult, deja avem un raport de 60-40% între turiştii veniţi prin CNP şi cei care vin pentru agrement, pentru prima dată numărul celor din urmă ajungând la acest procent.

Până şi Ocnele Mari devine o destinaţie de vacanţă, mulţi proprietari de pensiuni reuşind să creeze minicomplexe de agrement(pub, strand, locuri de joacă).

Avem însă şi un mare eşec. Neaşteptat, dar predictibil. Se numeşte Băile Govora. O staţiune care, paradoxal, a beneficiat de investiţii la nivel de parcuri, chiar şi hoteliere, se confruntă cu lipsa de turişti. Locuri generoase de parcare, puţini trecători, turiştii, aproape 90%, din cei veniţi prin Casa de Pensii…

Băile Govora este de departe una din cele mai fermecătoare destinaţii turistice ale sudului României. Considerată de mulţi drept Sighişoara Olteniei are o poveste extrem de tristă şi încearcă acum, dar parcă în zadar, să fie din nou la înălţimea la care se situa în perioadele ante şi interbelice..

Govora este o venerabilă aristocrată, una din destinaţiile de excelenţă ale perioadei interbelice, cotată la bursa de la Paris, plină de viaţă, plină de bun gust, era perla coroanei între staţiunile balneo la începutul anilor 1900.

Aici toată lumea bună a Bucureştiului venea la aer curat, la Govora echilibrul ionic crează fenomenul aerosolilor. Era o încântare plimbarea prin parcul lui Pinard. La Govora se organiza campionatul naţional de bridge, aici sunt unele din cele mai emblematice construcţii de început de secol 20, din păcate multe, dacă nu, majoritatea în paragină.

După 1945, Govora a fost complet mutilată de comunişti. Cu o frustrare tipic societăţii proletare,, spiritul Govorei a fost terfelit, în hotelurile unde venea boema capitalei de până în război, oamenii muncii de la oraşe şi sate au fost trimişi la odihnă şi tratament..

Anii 90 au surprins Govora într-un abis, din care părea că nu mai iese. Până în 2000, deja dezatrul pusese stăpânire pe această staţiune.

Abia în ultimii zece ani au apărut investiţiile cu adevărat de amploare, dar din păcate nu se remarcă un plus în turism, deşi avem un parc modernizat, trotuare, falezele râului Hinţa, turiştii sunt la fel de puţini… iar paşii trecătorului au ecou.

Nu ai unde să opreşti la un pub, există doar un ştrand şi acela exact ca pe vremea lui Ceauşescu (luni, la orele 15, nu erau mai mult de 100 de turişti) şi clasica cârciumă de la intrarea în parc, un pic modernizată.

Govora e frumoasă şi tristă. Iar raportat la Olăneşti şi Călimăneşti este departe ca aflux de turişti. Nici 25% din numărul celor 2. Celelalte două staţiuni deşi nu au clădirile de ţinută ale Govorei au un număr de turişti care creşte anual, Călimăneştiul fiind deja locomotivă naţională în domeniu.

Atunci ce-i lipseşte Govorei să fie în top? Nu ştim, dar este păcat, mai ales pentru unul ca mine, care totdeauna trece cu plăcerea prin această perlă a sudului şi văd că este atât pustiu şi nu am nimic de făcut în această staţiune, în afară de a deplângea starea muribundă a clădirilor de început de secol. Vindeţi-le naiba dacă nu sunteţi în stare să le amenajaţi.

Da, lipseşte oferta, lipseşte marketingul, nu există promovare, nu există nimic care să te atraga, să te cheme la Govora. Nu ştiu ce naiba nu merge la Govora de pare că nu poate ieşi din anonimat.

Govora se duce încet spre Amara, deşi ar fi putut să fie prima destinaţie a turismului de gală. Se aleargă după chinezi verzi pe pereţi în timp ce turismul aici, îşi dă duhul…

Deşi aici este sănătate curată iar poveştile din ultimii 200 de ani sunt cu adevărat de legendă, de la tezaurul polonez, până la iubirile şi tristeţile clasei nobiliare româneşti.

Păcat. Dacă în plin sezon estival, Govora este mai mult bântuită de fantome decât de turişti, atunci, în următorii 5 ani…..turismul se prăbuşi odată cu palatele de epocă, aflate deja într-un stadiu ca-n Mosul…

Liviu POPESCU

One comment

  • Valter

    Greșit , pe vremea comuniștilor stațiunea era plină de turiști , după revoluție interese murdare au dus totul de râpa , clădiri de patrimoniu au ajuns ruine iar izvoarele altădată fala stațiunii sunt si ele istorie . Pavilionul băilor a ajuns sa plângi de mila lui datorită transferurilor dubioase de proprietate . Nu e mai puțin adevărat ca si inițiativa locală a investitorilor lipsește cu desăvârșire si va spun asta ca unul care ani de zile a venit an de an si am văzut evoluția ultimilor ani ..Localnicii sunt apatici , lipsiți de inițiativa , nimeni nu face nimic si așteaptă sa facă alții ca pe vremea comuniștilor , Lipsesc locurile de distracție , cazare doar in cele câteva hoteluri cu tarife uriașe fata de oferta , iar de servit masa sau o răcoritoare in afara terasei modeste din parc nu prea găsești …… Prin comparație Olăneștiul sau Calinanestiul sunt pline de pensiuni ,,locuri de distracție restaurante si terase la tot pasul ……trageți singuri concluziile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *