Trenul cu aur îngropat de nazişti în Mina Valea lui Stan din Brezoi

După ce ieşi din Brezoi, ajungi într-una din localităţile limitrofe, un sat de rudari, cum li se mai spune, cu case mici, amărâte, care fumegă acum în miezul iernii. O cohortă de puradei stau zgâiţi pe după gard şi se uită la tine cum te lupţi cu zăpada îngheţată de pe drum, să ajungi pe urmele unei legende care efectiv te înfioară…

Pentru că da, Valea Lotrului, dincolo de spectacolul dansant al munţilor de gală, are poveşti, poveşti cu spionaj, cu aur, cu nemţi, cu ruşi.

SONY DSC

SONY DSC

„Valea Lotrului are aur şi are aur mult, toţi au ştiut de el, şi romanii, şi dacii, şi ungurii, şi nemţii, şi, apoi, şi sovieticii”, spune Telu, localnic din Vasilatu, ghidul nostru pe Valea Lui Stan, drum care urcă până sus spre Zmerăt. Un drum important pentru povestea noastră.

Pentru că aici, pe Valea Lotrului, au existat două mari mine de aur, una aici, la Valea lui Stan, şi una sus, la Cataracte. Ambele însă exploatate de nemţi din 1940 până în 24 august 1944. Şi nu de orice nemţi, ci chiar de SS direct, cu rapoarte direct lui Himmler, la Berlin. Mine care aveau un comandament, un lagăr de concentrare şi mulţi sclavi, prizonieri bieloruşi, ucraineni şi ruşi.

Mina de la Valea lui Stan era în pântecul muntelui, la capătul şinei de tren care venea de la Gara Lotru şi care se afunda apoi în pădurea de fag.

Din zona unde acum este o păstrăvărie, acum peste 70 de ani, era un gard mare de sârmă ghimpată, electric, pe care scria mare NU SE TRECE. Doar trenul avea voie să circule, iar, pe un drum forestier, motocicletele cu ataş, câini lupi şi patrule SS. De acolo, drumul ducea, cale de 3 km, până la mina de aur. Cea mai mare de pe Valea Lotrului, lungă, se arată în actele vechi, de 11,3 km, în galeria principală.

Tren aur2Mai multe lifturi coborau cel puţin 60 de metri spre galeriile secundare. Aici lucrau, în anii ’43-’44, un număr de 1000 de deţinuţi, care aveau şi lagărul la buza minei.  Tone de aur au luat calea Berlinului în cei 4 ani de funcţionare. Niciun român nu lucra aici, spre deosebire de mina de la cataracte, unde inginerii erau de-ai noştri.

Şi acum începe sau se termină povestea. 23 august 1944, ziua insurecţiei. Se dă alarma în toată zona. Există o agitaţie pe toate nivele. Se cere ajutor de la Berlin. Numai că un tren plin cu aur se afla în mină. Se aşteaptă decizia. Aceasta vine spre seară, după căderea Bucureştiului şi anunţul că un batalion românesc vine pe Valea Oltului spre Brezoi. Ordinul este clar. „Distrugeţi tot”.

Mina este îndesată cu explozibil, pe toate palierele, deţinuţii sunt închişi la o cotă inferioară. Şi explozie. Tot muntele se năruie şi înghite trenul cu aur. Comandamentul este evacuat pe drumul montan care urcă spre Zmeuret, acolo unde Brătienii aveau un conac şi un miniaeroport, sus, la cota 1.800. Avioane directe de la Budapesta vin şi îi evacueză pe SS-iştii de la Valea lui Stan.

tren aur1După război, sovieticii care aveau informaţii cu privire la minele de pe Valea Lotrului, cer detalii pentru a înfiinţa „la comun” un Sovrom, numai că Petru Groza joacă destul de tare. Ştiind ce înseamnă „la comun”, distruge urmele lagărului nazist şi spune că şinele sunt folosite de un tren forestier. În niciun caz nu există vreo mină de aur aici. Sovieticii înghit găluşca, dar nu sunt mulţumiţi de răspuns. Nu au însă ce face.

Că este sau nu legendă, nu vom şti poate niciodată. Decât dacă cineva, vreodată, va săpa în munţi şi va da de armătura trenului cu aur. Poate că aşa va fi. În Polonia, acum doi ani, un astfel de tren a fost găsit intact, îngropat într-o zonă unde se spunea că sunt doar legende.

Iarna aici, unde se văd urmele vechilor şine, e geroasă, deşi la Râmnic se împrimăvărează. Te uiţi în stânga, în dreapta, în spate, numai versanţi duri, numai munte. Care din ei o fi cel care ascunde un mister vechi de 70 de ani?

Mihai IONESCU

Loading...

13 comments

 • Marius

  trenul ala a fost gasit in anii 60. Cunosc povestea de la un martor ocular. Ma mir ca cineva a rascolit aceste amintiri…..asa cum sunt surprins ca nu se stie de gasirea lui….pe vremuri era un secret ….

 • Imi aduc aminte ca bunicul meu povestea de un asemenea tren. Or fi numai povesti, cine stie. Trenul din Polonia, a fost descoperit.

 • Mircea MONU

  Marius, altceva mai ştii, dă-ne amănunte!…
  „Trenul cu aur” (+ fotografia cu lingouri dintr-o cutie de lemn cu zvastică) – cred că cei mai mulţi dintre cititori ştiu că din munte nu se scot direct… lingouri (acele „cărămizi” din aur), chiar dacă uneori se mai găseşte în vreun filon şi câte o pepită (bucată de aur nativ), ci minereu aurifer, care conţine argint şi diverse alte metale, de aceea minereul trebuie prelucrat (concasat, mărunţit) şi apoi flotat pentru extragerea aurului din el. Sunt mai multe operaţii până se ajunge la topirea aurului şi turnarea sa în lingouri.
  Celor interesaţi de „metaurgia aurului” le recomand să studieze un articol aflat la următoarea adresă electronică:
  http://www.scribd.com/doc/63645352/Metalurgia-aurului#scribd ,
  în care se face şi o trimitere la un site în care sunt prezentate cele 75 de procedee industriale actuale din „metalurgia aurului”. Vă urez lectură plăcută!

 • Dragos

  Si ce cauta o poza cu o locomotiva din America? S.N.C.F.R a cerut drepturi de autor daca ati fi pus o poza cu o garnitura trasa de locomotiva romaneasca?

 • Feraru Dumitru

  Povesti.m-am nascut in Brezoi acum 73 de ani .Mina din Valea lu Stan, a apartinut italienilor si a fost inundata cu apa ,tot de ei ,se pare ca intradevar ,a fost un consortiu italiano-german.E adevarat ca s-a pus explozibil si galeriile foarte adinci au fost inundate..Fosta policlinica din centru care este pusa spre vanzare ,a fost a lor. dupa nationalizare a fost transformata in policlinica.Dintr-o bijuterie arhitecturala cu picturi si fresce,superbe ,marmura de carara,faianta sidefata ,mobilier din mahon ,in scurt timp a ajuns…. ce ESTE!!!.DA.brezoiul arata superb avea o promenada ,construita pe casite(romburi din busteni,in interiorul lor cu pietre),in diagonala de la podul vechi din lemn spre malul opus lunga cam de 100-150 m,.Pe malul drept salciile pletoase,i-si leganau ramurile pe undele apei raului lotru..Dar ,VAI,si atunci ca si acum ,tradatorii ,au vaindut tot ce se putea vinde,Poporul si atunci ca si acum””muritori de foame ,cersetori ,si slugi la straini””.CE_TI DORESC EU TIE>>>POPOR PRIBEAG. Cu orice risc,am sa va rog sa analizati :DE CE OARE…?R: pt. ca in facultatile noastre de drept nu s-a studiat RUGACIUNEA UNUI JUDECATOR.,din PANDECTE, IUSTINIAN CEL MARE(483-565).

 • criss

  Sa nu fie nici un sâmbure de adevār in povestea aceasta cu mina exploatatā de SS intre ’43-’44?

  • dan

   Da este dar la Cataracte si nu am auzit sa fie aur acolo doar mică albă , negra și feldspat . Cert este ca germanii au revenit in acel loc cu documentatie si dorinta de a incepe exploatarea . De ce ?nu stiu.

 • Dan Negru

  ESTE ADEVARATA LEGENDA AURULUI , BUNICUL MEU A FOST IN ACEA VREMA ARMATOR IN ACEA MINA

  • Marian

   Bunicul tau intra cu vaporul in mina prietene.
   Scuza.ma dar nu stiu la ce te referi.

   • Andrei

    Armator este denumirea zonala. Se numeste artificier. Adica specialist in explozibil. Armatorul arma incarcatura si actiona un generator( o cutie cu un rotor actionat de un maner) sau aprindea fitilul principal. Ok?

 • Valceanu

  Germanii nu făceau lagăr pentru proști.Ca autoritățile române concesionau exploatări pe nimic,și azi e la fel.Cert e că,in băncile elvețiene s-au descoperit documente că Germania are inca de plătit României resurse din acea perioadă.De ce conducatorii țării tac mâlc și le e teama,încă nu se știe,din 1989 încoace are loc vânzarea țării la bucată.Si,totdeauna câinii se întorc unde au mâncat.

  • Ioana

   Germania NU mai are de plătit nimic României, doar că nu a mai fost în atenția opiniei publice subiectul.
   Despre vânzarea României, e simplu: au vândut-o ai voștri, sudiștii: Iliescu, Băsescu, Năstase și alți ”escu”, români sadea, cu acte în regulă unor bandiți mai mari ca ei. Și au vândut-o pentru că le-a fost LENE să muncească. Era mai simplu de încasat un comision. Ne-am lămurit cum ați scris istoria celor 100 de ani, știm pe de rost filmul evenimentelor, ”vitejia” și ”eroismul” vostru. E mult prea târziu să mai dați vina pe cineva. Și acum e un miracol că mai există aceste granițe, dar cu prostia care vă caracterizează, cu șmechereala voastră olteneasco-mitică, o rezolvați voi odată și pe asta și apoi în veci nu mai mai ști nimeni de dacopații voștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *