Stăneştii Vâlcii, tărâmul din Ţara Cernei unde Dumnezeu a pus cerul pe pământ

La Stăneştii Vâlcii, o localitate situată pe un drum tematic, drumul liniştit al Cernei de stânga, Dumnezeu a plămădit, încet şi cu mult frumos, un ducat al liniştii, al echilibrului, o punte a istoriei între marginea lumii pe care o ştim noi şi marginea lumii cereşti.

În Stăneşti, oamenii frumoşi ai mijlocului de Vâlcea, cavaleri ai Ţării Cernei, au descoperit cum mărul de pe deal, din avanpostul pădurii de stejar, se împreună cu părul, ieşind, astfel, povestea livezilor crăiese (acum albe, sub mângâierea sublimă a iernii de zăpadă).

primar-stanestiLa Stăneşti, administraţia a reuşit să aducă standardele de infrastructură la un nivel demn de comună europeană, urmând ca, în următorii 4 ani, să impună această localitate drept un simbol definitoriu pentru puntea dintre nord spre sud.

„Două aspecte le ţintim aici. Odată cu realizarea unei infrastructuri, şi mă refer aici la apă, la canalizare, la asfalt, facilităm, evident, dezvoltarea urbanist-edilitară a zonei, Stăneştiul devenind o localitate care să aibă căutare. Spuneam că sunt două coordonate aici, prima rezidă în economic, adică o dezvoltare agro-industrială, şi mergem pe segmentul agriculturii ecologice, unde România are un potenţial extraordinar ”, spune Ionel Michiu.

„Cea de-a doua ţine de turismul monahal şi, evident, dezvoltarea acestei nişe în zona Şuieşti.”

„Ridicarea mănăstirii în zona bisericii monument este, clar, o direcţie care va aduce cu sine altfel de orientare a celor care tranzitează Vâlcea şi Stăneştiul. Mă refer aici la turismul monahal, mănăstirea noastră vine ca o completare a zestrei ecleziaste a Vâlcii. Este o mănăstire şi veche şi nouă, un compozit între spiritul ardelean al Bisericii din Sălaj, dar şi al spiritualităţii ortodoxe specifice Olteniei de sub munte”, mai adaugă edilul din Stăneşti.

Cert este că axa de drum Roeşti – Stăneşti – Măciuca va aduce o completare a turismului de sud, mai ales după ce linia se va diversifica prin Complexul Spa al lui Dan Niţu, conacele măciucene şi drumul dacilor din Cotoşmanu.

Important este să existe doritori, pentru că dealurile mijlocului de Vâlcea aduc exact armonia de care avem nevoie pentru a trăi clipe de neuitat în Ţara Cernei, acolo unde Dumnezeu a ales să pună complexul frumos al comunei Stăneşti.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *