Să nu uităm! Râmnicu Vâlcea, cândva capitala handbalului feminin…

Agerpres

”Sportul vâlcean pornește în anii 1920. Dar nu cu un sport care ar fi azi în mare vogă, ci cu un sport pionierat la acea vreme. Bobul. De fapt, vâlcenii spun că aici a funcționat și prima pârtie de bob din România, o pârtie executată de căpitanul Nicolae Pleșoianu, comandantul regimentului din Râmnic”, spune cunoscutul fost arbitru vâlcean, Nae Dinescu.

Foto: (c) Fei Maohua / XINHUA ARHIVĂ

Pârtia se afla pe dealul Capela, o pârtie lungă de 2 km care pornea din vârful dealului aflat azi în zona centrală a municipiului și se termina spre calea ferată. Șanțul era taluzat cu lemn de stejar, iar gheața era produsă din apa adusă cu căruțele militarilor din regiment. Primul bob din România s-a numit ”Avalanșa” și a participat la Jocurile Olimpice de la Chamonix din 1

924, când Râmnicul a avut astfel un echipaj olimpic formată din boierii Tiță Rădulescu și Iorgu Arsene. Pârtia a fost desființată în 1967 odată cu sistematizare centrului municipiului.

”Dar nu sunt aici toate surprizele pe care le produce sportul vâlcean. Pentru că, în domeniul fotbalistic, Vâlcea oferă o mare surpriză, echipa municipiului, Chimia Râmnicu Vâlcea, câștigă în 1973 Cupa României, cu amănuntul important de subliniat, că formația vâlceană reușește această perfomanță activând în liga secundă”, spune Dinescu.

Chimia Râmnicu Vâlcea s-a înființat în 1946, cu numele de Vâlceana. După mai multe schimbări de nume, preia brandul cu care s-a consacrat în 1967, odată cu realizarea la Râmnicu Vâlcea a combinatului chimic, actual Oltchim. Chimia reușește să promoveze în 1974 în prima divizie, dar numai pentru un an. Participă în Cupa Cupelor, dar este eliminată de nord-irlandezii de la Glentoran Belfast. În 1978 revine în prima ligă unde activează până în 1987.

De aici urmează declinul echipei care cade din divizie în divizie până ce în 2004 clubul de fotbal este desființat.

Printre jucătorii care au jucat la această echipă, cei mai cunoscuți ulterior prin prisma echipelor la care au activat, s-au numărat — Aurică Beldeanu, Gheorghe Ceaușilă, Iancu Carabageac, Gabriel Boldici, Zoltan Crișan, Costică Donose, Ionel Augustin. Mulți dintre ei au evoluat în echipa de aur a Universității Craiova, de multe ori formația vâlceană fiind considerată pupila celor din Bănie, chiar și culorile clubului fiind alb-albastre.

Dar, mai presus de orice, Râmnicu Vâlcea a fost capitala handbalului feminin pentru 19 ani, performanță greu de egalat în viitorul apropiat de orice altă echipă.

Că râmnicenii vor păstra în suflet ‘galacticele’ sau marea echipă care a fost Oltchim Râmnicu Vâlcea sau pe numele de înființare Chimistul. Anul în care a pornit la drum este 1973. La 1 ianuarie 2007, Oltchim devenea primul club profesionist din handbalul românesc. În ultimii 24 ani a dominat handbalul românesc, neavând rival în plan competițional, naționala feminină de handbal fiind compusă 99% din jucătoarele vâlcene.

Începând cu 1989, câștigă nu mai puțin de 19 titluri de campioană, ultimul chiar în anul dispariției — 2013. În palmaresul echipei se regăsesc 13 Cupe ale României și o Supercupă. La nivel internațional, Oltchim este vicecampioană europeană în 2010, după ce a jucat finala Ligii Campionilor, dar și trei semifinale. A câștigat Cupa Cupelor și de două ori Cupa IHF și o Supercupa Europei. În palmares se adaugă și un Trofeu al Campioanelor. Printre galactice sunt nume deja intrare în istoria sportului românesc și internațional, precum Maria Verigeanu, Edit Matei, Mariana Târcă, Simona Gogârlă, Cristina Vărzaru, Steluța Luca, Alexandrina Barbosa, Adriana Nechita, Adina Meiroșu, Cristinei Neagu, Aurelia Brădeanu, Paula Ungureanu.

Ada Nechita
Foto: (c) Nicolae BADEA / AGERPRES ARHIVĂ

2013 este anul dezastrului, echipa fiind strict legată de activitatea combinatului chimic. În 2012, combinatul intră în cea mai grea perioadă economică, iar în 2013 ajunge în insolvență. Echipa reușește să obțină sponsorizări pentru anul competițional, dar în vară, după ce își adjudecă ultimul titlu de campioană, se desființează.

A murit demn. Un final dramatic pentru regina handbalului feminin din România Dar poate că nu e totul pierdut în sportul vâlcean. Tânăra echipă de handbal feminin HCM Râmnicu Vâlcea,  a reușit miraculos să se salveze de la retrogradare prin câteva victorii nesperate la final de sezon și pornește cu speranțe în toamnă. Spiritul Oltchimului, se spune, nu poate lăsa această mică echipă să dispară..

Simona Gogârlă
Foto: (c) Mircea ROȘCA / AGERPRES ARHIVĂ

”HCM nu are bugetul Oltchimului, poate nici a zecea parte, dar viitorul este în față, iar Râmnicul are destul potențial, nu doar istorie.

Surprize plăcute vin și de la fotbal, unde CSM Râmnicu Vâlcea se mişcă destul de bine. Echipa are ca obiectiv clar promovarea în prima ligă și readucerea după aproape 30 de ani a fotbalului de top pe stadionul din Zăvoi.

În Râmnicu Vâlcea există ”Sala Traian”, o cochetă arena polivalentă, și stadionul ”Municipal” din Zăvoi, iar în ultimul timp s-au remarcat prin performanțe o serie de cluburi sportive, fie publice, fie private.

Ionela Târlea
Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

Totodată, nu ar trebui omise nici performanțele atletei Ionela Târlea, dublă campioană europeană, campioană mondială și vicecampioană olimpică la Atena, și faptul că municipiul are două licee care au o coordonată sportivă, Colegiul Mircea cel Bătrân și Colegiul Energetic.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *