S-a schimbat votul alegătorului: Conceptul de jupân, de vătaf, de tătuc va fi desfiinţat la urne

Românul îşi va vota angajaţi şi nu patroni. Nu vor mai fi votaţi baronii, jupânii, vechili, tătuci buni. Nu va mai fi votată aroganţa, omul care le ştie pe toate, Mesia, providenţialul…

Şi asta în zece ani. Exemplul cel mai firesc este următorul: Acum ceva vreme, când venea în vizită o delegaţie de la judeţ, instituţie centrală, deconcentrată, mulţimea se apropia spăşită, cu smerenie şi murmura (ăştia sunt ăia mari, domni de la oraş). O atitudine umilă, smerită. Acum, dacă vine o asfel de delegaţie, populaţia mârâie (cine dracu mai sunt şi lăbarii ăştia, ţoapa aia, cine dracu o ţine pe asta, ăştia nu au muncit o zi în viaţa lor şi vin să ne dea lecţii)

O schimbare radicală a norodului care nu mai acceptă vechili, jupâni, nu se mai ploconeşte în faţa unui tătuc sau a unora de la oraş. Omul a învăţat că alesul este angajatul lui şi este obligat să-i satisfacă lui necesităţile. Nu invers.

Alegătorul nu mai suportă aroganţa, îmbuibarea, fiţele, cultul personalităţii. Omul nu mai vrea voievozi locali, regionali sau naţionali.

Vor câştiga alegerile cei simpli, cei care au un parcurs în viaţă qvasicurat, care au muncit, care sunt similiari lor. Reţelele de socializare asigură o circulaţie luminică a informaţiei şi asigură o transaparenţă absolută. Chiar dacă şi manipulează.

De aceea, s-ar putea să apară surprize radicale de acum înainte la alegeri. Să se voteze nu oamenii consacraţi, ci să fie votate concepte. Pentru că este o nouă masă de alegători (20 -40 de ani) care nu acceptă jupâni, care vor simplitatea şi egalitate. Care vor şterge pe jos cu miturile părinţilor sau ale bunicilor. (dă-i dracu pe ăia nu au făcut nimic pentru tine şi pentru oraş sau comună).

Se schimbă complet paradigma electorală. Nu mai este votul controlat. Cu cât dispare basmaua şi porcul din coteţ, buda din fundul curţii şi creşte dinamica internetului, cu atât se schimbă profilul alegătorului. Şi aşteptările acestuia.

Cu cât apar case noi, oameni cu joburi care vin acasă şi nu mai rânesc la vite, ci plivesc florile, merg în city-break-uri, cu atât se întâmplă o revoluţie electorală. Formele fără fond pălesc iar oferta electorală de oameni va fi extrem de aspru filtrată.

Nu e suficientă umbrela unui partrid. „E de la USR, atunci e ok”. Exclus. Orice derapaj pe persoană fizică va fi sancţionat electoral. Sau „nu e de la PSD şi atunci e bine”. Nu, prejudecăţile vor păli şi va prima persoana.

De aceea, îmi permit să spun că orice calcul făcut azi, pe baza trecutului, ar putea să dea erori dacă privim rezultatele electorale următoare. Matematica clasică a votului a devenit relativă. Alegătorul român se schimbă de la zi la zi şi este foarte flexibil.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *