Renaturarea albiei râului Olăneşti se poate realiza odată cu reabilitarea lacului Vlădeşti,

Proiectul de renaturare a albiei râului Olăneşti, râu care traversează centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, nu poate fi realizat dacă nu se reabilitează amenajarea hidrotehnică MCH Vlădeşti, a declarat pentru AGERPRES, primarul Râmnicului, Emilian Frâncu.
„Este cel mai mare proiect şi cel mai ambiţios din Râmnicu Vâlcea. Toate oraşele care au un râu prin centru, profită de această geografie şi au făcut demersuri pentru a fi un punct de atracţie. De aceea şi noi ne gândim să creăm al treilea parc al oraşului. Proiectul deja a fost propus pentru proiectare, trebuie să gândim corect însă tot acest ansamblu de lucrări ce urmează a fi executate, pentru ca la final albia Olăneştiului să arate cu adevărat deosebită. Pentru a avea această albie cu meandre, cu parcuri, cu zone de promenadă trebuie gândit şi barajul de Vlădeşti, cel care era menit printre altele să regularizeze apele râului pe teritoriul Râmnicului”, a precizat Frâncu.
În acest sens la primărie a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai Administraţiei de Apă Bazinală Olt, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea, ai Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu şi ai Hidroelectrica SA, alături de specialişti din cadrul instituţiei.
În urma discuţiilor s-a evidenţiat faptul că proiectul final de renaturare a albiei râului Olăneşti trebuie să ţină cont de factori importanţi cum ar fi decolmatarea barajului de la Vlădeşti, apărarea malurilor existente şi faptul că la debuşarea în râul Olt, zona va fi într-o permanentă colmatare.
Râul Olăneşti străbate municipiul Râmnicu Vâlcea de la vest la est pe o porţiune de 4 kilometri, trecând chiar prin centrul oraşului şi împărţindu-l practic în două.
În zona Ostroveni acesta se varsă în râul Olt.
În anii 70, în urma unor inundaţii care afectat zona centrală a oraşului, s-a trecut la amenajarea albiei acestui râu, de la intrare în oraş şi până la vărsare, realizându-se parapeţi de beton pe ambele maluri, cascade de spargere a viiturilor şi o lăţime o albiei de 80 – 100 de metri.
După 1980, pe raza comunei Vlădeşti s-a construit o amenajare hidrotehnică, o microhidrocentrală şi un lac de acumulare aferent pentru a se regla debitul râului pe teritoriul municipiului. Între timp acest lac s-a colmatat, iar în timpul precipitaţiilor abundente, albia râului Olăneşti pe teritoriul municipiului se colmatează la rândul ei, executivul în fiecare an, fiind obligat să finanţeze lucrări de elibere a acestei albii de aluviuni..

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *